Думка експерта: До кінця року молочна продукція може подорожчати на 5-10%

Понеділок, 18 листопада 2013, 14:10

До кінця року зростання цін на цільномолочну продукцію та сири в Україні може становити 5-10%.

Про це заявив заступник начальника відділу агропромислового комплексу "Держзовнішінформ" Антон Порембський.

За його словами, постійне зростання цін на молочну сировину, як і зростання цін на ринках, на які експортноорієнтовані українські молокопродукти, зокрема на ринку сухого знежиреного молока, не могло не позначитися на стані внутрішніх цін на ці товари.

За минулий тиждень спостерігалося зростання цін практично на всі товарні позиції.

Реклама:

"За звітний період (з 7 листопада по 14 листопада) рівень закупівельних цін на молоко сільськогосподарських підприємств зріс до 4,5-4,8 гривень за літр, ціни на молоко домогосподарств населення зросли до рівня 2,6-3,2 гривень за літр", - говорить експерт.

Порембський зазначив, що мінімальні ціни на сухе знежирене молоко декларуються на рівні 36000 гривень за тонну (низька якість), тоді як максимальні ціни на якісний товар переступили планку 38500 гривень за тонну.

"Пропозиція українського сухого незбираного молока як і раніше дуже обмежена. Даний товар виробляється лише під конкретні потреби виробника готової продукції. Крім цього вагомим конкурентом вітчизняному СНМ виступає імпортний товар. Поточний робочий діапазон цін на український СНМ становить 43500-46000 гривень за тонну", - сказав експерт.

Крім того, за його словами, найбільше зростання цін спостерігається на сири, попит на які в осінній час зростає. Поточний діапазон цін на найбільш поширені торгові марки сирів (50% жирність) - 57500-61000 гривень за тонну.

"До подорожчання молочної продукції привело, в першу чергу, зростання цін на сировину, яке стало наслідком скорочення поголів'я корів у приватних господарствах", - коментує ситуацію Порембський.

"Враховуючи високі темпи зростання цін на сировину, неминуче подальше підвищення цін на найбільш "молоковживані" молокопродукти. За різними оцінками зростання цін на цільномолочну продукцію та сири до кінця року може становити близько 5-10 %. Але на даному етапі оператори ринку вже відзначають уповільнення темпів зростання цін на цільномолочну продукцію у зв'язку з падінням реалізації", - додає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!