"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія дала розстрочку "Нафтогазу" за боргом

Понеділок, 18 листопада 2013, 10:53

НАК "Нафтогаз України", що відмовилася на початку листопада від російського газу, відновила його покупку і припинила відбір палива з підземних сховищ, розвіявши побоювання "Газпрому" з приводу надійності транзиту до Європи.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, це стало частиною досягнутих минулого тижня домовленостей, за якими борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" погоджений на компромісному рівні 1,3 млрд доларів, а з відстрочення його сплати почалися переговори.

На думку експертів, угода була б неможливо без політичних домовленостей Москви і Києва про направлення інтеграції України.

Реклама:

Раніше віце-прем'єр Юрій Бойко заявив, що НАК "Нафтогаз України" більше не планує цього року закуповувати значні обсяги палива у "Газпрому", а буде використовувати газ, закачаний в підземні сховища (ПСГ).

"Ми будемо підходити з точки зору тільки забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими транзиту для "Газпрому"- це вже буде завдання, яке ми будемо виконувати факультативно", - сказав Бойко.

Проте вже до кінця минулого тижня "Нафтогаз", згідно із заявою глави російської компанії Олексія Міллера, "Нафтогаз" перестав піднімати газ з ПСГ і відновив його купівлю у "Газпрому".

Воно було зроблено після телефонної розмови прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Дмитра Медведєва, за підсумками якого сторони домовилися "зробити все необхідне, щоб забезпечити безперебійне постачання газу європейським споживачам", пише видання.

Як зазначається, діалог продовжиться 20 листопада у Санкт-Петербурзі, де обговорюватиметься відновлення обсягів товарообігу між двома країнами.

Нагадаємо, минулого тижня "Газпром" і "Нафтогаз" за підсумками минулих у Москві переговорів таки підписали акт приймання газу за жовтень, що став предметом конфлікту в останній тиждень.

"Нафтогаз" намагався переконати "Газпром" в тому, що більша частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 млрд кубометрів палива належить Ostchem . Проте "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд кубометрів газу в жовтні, а його загальний борг перед "Газпромом" зріс до 1,3 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!