ЄС зайняв вичікувальну позицію щодо угоди про асоціацію з Україною - ЗМІ

П'ятниця, 15 листопада 2013, 19:46

Євросоюз зайняв вичікувальну позицію щодо підписання угоди про асоціацію з Україною.

Про це у п'ятницю в Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив високопоставлений європейський дипломат, говорячи про майбутнє засідання.

Він вважає, що 18 листопада на Раді ЄС з питань закордонних справ передчасно вирішувати, підписувати чи ні угоду про асоціацію, все залежить від розвитку подій в Україні.

"Треба більше часу, щоб подивитися, як розвиваються події в Україні. На цій стадії важливо побачити, де ми, але ще дуже рано говорити про те, куди ми йдемо", - заявив євродипломат.

Реклама:

"Кожен день приносить більше новин, і в нас іще є кілька днів до саміту у Вільнюсі. Все пов'язано з тим, як у Києві депутати вирішуватимуть у наступні кілька днів і як діятиме уряд. Ми маємо почекати й подивитися", - висловив він позицію ЄС станом на п'ятницю.

При цьому дипломат звернув увагу на той факт, що в понеділок, 18 листопада, міністри, обмінюючись думкою, говоритимуть про те, який "наступний крок має бути зроблено".

"Але я думаю, що для більшості з них ситуація буде такою - почекати й подивитися, що відбуватиметься в Україні", - повторив дипломат.

Він нагадав про спостережну місію Пета Кокса й Александра Квасьнєвського, які також працюють над цим питанням і найближчими днями відвідають Україну.

Говорячи про те, в якому форматі в майбутньому може бути ухвалено рішення про підписання угоди, оскільки до кінця року більше не очікується проведення Ради ЄС з питань закордонних справ, європейський дипломат констатував, що Брюссель "має різні можливості".

"Це, звісно, сильно залежить від того, що відбудеться в Україні. Ми маємо подивитися, як усе триватиме з українським парламентом, потім у нас є різні можливості - через COREPER (засідання на рівні постійних представників країн ЄС), потім це може бути у рамках Вільнюського саміту. Але ще нічого не сталося, і ми ще не вирішили - потрібно подивитися, як ми продовжуватимемо", - пояснив він.

Засідання Ради ЄС з питань закордонних справ відбудеться в понеділок у Брюсселі під головуванням верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки, віце-президента Європейської Комісії Кетрін Ештон.

Ранкова сесія буде присвячена Східному партнерству й підготовці до саміту Східного партнерства, в рамках якої буде розглянуто два головні питання: робота над декларацією і розгляд прогресу, досягнутого Україною щодо виконання критеріїв, необхідних для підписання угоди про асоціацію.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!