Інфляція в ЄС знизилася до мінімуму

П'ятниця, 15 листопада 2013, 15:49

Річний рівень інфляції в Європейському союзі впав у жовтні до найнижчого рівня за чотири роки.

Про це свідчать дані офіційного статистичного агентства ЄС, передають "Вести.ru".

Згідно з даними агентства, споживчі ціни зросли на 0,9% у жовтні в річному вираженні, а це найнижчий показник з жовтня 2009 року. У вересні показник становив 1,3%.

У єврозоні інфляція становила 0,7%, а це мінімум з листопада 2009 року. Попередня оцінка Eurostat , випущена 31 жовтня, викликала швидку відповідь ЄЦБ, який знизив базову процентну ставку до 0,25%, що стало рекордно низьким рівнем.

Реклама:

Останні дані показують, що падіння темпів інфляції є проблемою для всіх європейських економік, багато з яких намагаються повернутися до зростання. ВВП єврозони зріс в III кварталі всього на 0,1%, а ВВП ЄС зріс на 0,2%.

Дефляція спостерігалася в Греції, Болгарії, Кіпрі та Ірландії. Іспанія, Латвія і Португалія були на порозі дефляції. Тільки в двох країнах, Естонії і Великобританії, інфляція була близька до 2%, саме цей рівень багато центральних банків вважають найбільш оптимальним.

Ціни на енергоносії в єврозоні знизилися на 1,2% в місячному і на 1,7% в річному вираженні. Ціни на послуги порівняно з вереснем впали на 0,3%, а алкоголь і тютюн подешевшали на 0,1%, що відображає вплив слабкого споживчого попиту і високого рівня безробіття.

Як пише видання, зараз уповільнення інфляції може призвести до негативних наслідків. У той час як цей фактор повинен підвищити реальні доходи населення в період слабкого зростання заробітної плати, він також говорить про можливість дефляції.

Стійке падіння цін при цьому може призвести до того, що бізнес і держава не будуть докладати великих зусиль до погашення боргу, а зростання споживчих витрат припиниться.

Коли ціни починають падати, споживачі можуть відкласти покупки в надії на те, що вони в майбутньому зможуть купити ще дешевше. Це призводить до ослаблення економічної діяльності та створює подальший дефляційний тиск.

Після труднощів, з якими зіткнулася Японія в епоху дефляції, інші центральні банки стурбовані тим, як уникнути подібної ситуації.

Деякі економісти відзначають, що регулятори повинні реагувати превентивно, а не чекати, поки настане дефляція, і запобігти втрати ВВП і зайнятості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!