Думка експерта: Непроста економічна ситуація гальмує розвиток банківської системи

П'ятниця, 15 листопада 2013, 14:03

Непроста економічна ситуація і високий рівень невизначеності у вирішенні ключових макроекономічних питань несе ризики і гальмує розвиток системи.

Про це заявила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

За її словами, минулого місяця скорочення обсягу депозитів (-0,4 % або -2,5 млрд гривень) відбулося за рахунок юридичних осіб, відтік коштів яких становив 3,6% (-7,9 млрд гривень), при цьому знизилися заощадження як у гривні, так і в іноземній валюті.

"Скорочення відображає традиційно волатильную динаміку вкладів юросіб, особливо до кінця року у зв'язку із зростанням інвестицій в поповнення оборотних коштів в період осінньої ділової активності. Певний вплив також несе уповільнення економіки (5-й квартал в рецесії) у сукупності з як і раніше високими процентними ставками по кредитах, через що компаніям доводиться використовувати наявні заощадження для забезпечення поточних розрахунків, виплат зарплат і т.д", - говорить експерт.

Реклама:

Тим часом, як зазначає експерт, депозити населення продовжили зростати минулого місяця (+1,3% або 5,3 млрд гривень).

Зокрема, за вкладами в іноземній валюті спостерігався чистий відтік коштів (-0,4%), у той час як гривневі заощадження збільшилися (+2,5%), що відображає низькі девальваційні очікування і як і раніше високі процентні ставки в гривні.

За словами Туюкової, середня процентна ставка по гривневих строкових депозитах (юросіб і фізосіб) знизилася на 15 б.п. до 10,7% у жовтні.

Разом з тим, згідно з даними за депозитами фізосіб (український індекс ставок за вкладами фізичних осіб (UIRD)), з кінця вересня спостерігається зростання на 71 б.п. до 15,5% за 3-місячними гривневими вкладами (ставка за 12-місячними депозитами зросла на 17 б.п. до 17,6% минулого місяця).

Кредитування зросло на 8,6 млрд гривень (+1%) минулого місяця, що на третину вище середньомісячного значення з початку року. Зростання і раніше обумовлювали позики юросіб (7,5 млрд гривень і +1,1%), однак кредити фізосіб також збільшилися (+1,1 млрд гривень і +0,6%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!