Держзембанк прокредитує аграріїв на 15 мільярдів гривень

П'ятниця, 15 листопада 2013, 10:37

Державний земельний банк заявив про наміри сконцентрувати кредитування аграрної галузі.

Про це пише Forbes c посиланням на слова голови правління Земельного банку Світлани Скосирської.

Як повідомляється, в 2014 році банк планує прокредитувати аграріїв на 15 млрд гривень. Це більше, ніж українські сільгоспвиробники залучили за 2012 рік у всіх фінансових установ, разом узятих - за минулий рік АПК залучив 13,5 млрд гривень кредитів.

"Якщо все складеться, як ми розраховуємо, думаю, 15 млрд гривень наступного року ми зможемо дати", - вважає Скосирська.

Реклама:

Ці плани виглядають дуже амбітно, враховуючи, що в поточному році цифри на порядок менше: до кінця листопада Держзембанк планує виділити 30 млн гривень, у грудні - ще 10-15 млн гривень.

Джерелом коштів для кредитування повинні стати надходження від оренди держземлі, яка буде передана в капітал Земельного банку. Це 10,2 млн га сільгоспземель у державній власності, з яких, за даними Держземагентства, 6 млн га вже здано в оренду.

На даний момент це лише плани - кілька спроб прийняти відповідний законопроект у парламенті провалилися, пише видання.

Як раніше говорила Скосирська, домовленості про співпрацю досягнуті з Ощадбанком і Креді Агріколь Банком.

"Щоб не стати монополістом, ми працюємо з іншими банками, беручи на себе більшу частину ризиків, - пояснила вона. - Ми постараємося створити такі умови, щоб ніхто не скаржився, що колгоспникам зараз дають кредити під 25-28 %".

Передбачається, що держструктура буде кредитувати під 8-12 % річних. Частина процентної ставки банків- партнерів по кредитуванню аграріїв Земельний банк буде компенсувати.

Згідно з даними департаменту фінансово-кредитної політики Мінагропроду, середні ставки по кредитах для аграріїв у 2012 році становили 20-24%. Близько 80% всіх позик, виданих у 2012 році, були пільговими - частина процентної ставки (15,5%) компенсувала держава.

Доступ до кредитів держзембанк матимуть в основному дрібні і середні агропідприємства з річним оборотом до 5 млн євро. Сума більшості видаваних банком кредитів буде перебувати в діапазоні 75 000 - 1 млн євро.

У держзембанк запевняють, що репутація аграріїв як позичальників не викликає тривоги.

За словами Скосирської, проблемна заборгованість по аграрним підприємствам у банків-партнерів становить 1,5-2%.

За підсумками 2012 року, згідно з даними Мінагропроду, рівень неповернень за кредитами сільськогосподарським компаніям в країні - близько 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: