"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Заборгованість "Нафтогазу" перед "Газпромом" досягла 1,3 мільярда

П'ятниця, 15 листопада 2013, 08:55

"Газпром"  і "Нафтогаз України" за підсумками у Москві переговорів таки підписали акт здачі-приймання газу за жовтень, що став предметом конфлікту в останній тиждень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Нафтогаз" намагався переконати "Газпром" в тому, що більша частина з поставлених у жовтні на Україну 3,2 млрд кубометрів палива належить Ostchem Дмитра Фірташа. Але, як повідомило інформагентствам джерело, близьке до переговорів, "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд кубометрів газу в жовтні, а його загальний борг перед "Газпромом" зріс до 1,3 млрд доларів, пише видання.

Джерело в "Нафтогазі" підтвердило, що компромісу досягнуто. Міністр енергетики України Едуард Ставицький ще в середу заявив, що "Нафтогаз" не збирається нарощувати борг і цього року більше не буде купувати російський газ, а використовуватиме паливо з підземних сховищ (ПСГ).

Реклама:

Як пише видання, такий підхід "Газпром" не влаштовує.

"Це катастрофа, в таких умовах транзит газу з Росії до зимових умовах неможливий унаслідок того, що газу в підземних сховищах не вистачить для компенсації відбору споживачами України", - заявив заступник голови правління "Газпрому" Віталій Маркелов, вперше офіційно оголосивши позицію монополії відносно рішення української влади.

За його словами, "Газпром" отримує "шквал дзвінків" від стурбованих європейських споживачів, і в цій ситуації "Газпром" готовий шукати компроміси.

Так , "Нафтогаз" може отримати нові відстрочки виплати боргу, заявив глава департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Павло Одеро .

Хоча, уточнив заступник голови правління компанії Андрій Круглов, "позитивної динаміки" з погашення боргу немає.

Переговори "Газпрому" і "Нафтогазу" відбулися наступного дня після голосування у Верховній раді, за підсумками якого парламент не дозволив Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон і тим самим не виконав одну з ключових вимог ЄС для підписання угоди про асоціацію.

Якщо "Нафтогаз" дійсно не купуватиме газ у "Газпрому" до січня, то рівень запасів у ПСГ до початку холодів може впасти до 14 млрд кубометрів, заявив Маркелов.

Джерело в "Нафтогазі" повідомило, що компанія як і раніше не має наміру купувати газ, оскільки у неї немає на це коштів.

Вчора "Нафтогаз" заявив, що збільшив збиток більш ніж у два рази, до 10,5 млрд гривень. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії, складеному за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!