Депозитний портфель банків скоротився майже на 8 мільярдів

Четвер, 14 листопада 2013, 09:23

Вперше з весни минулого року банки зіткнулися з відтоком коштів зі своїх рахунків - їх депозитний портфель у жовтні скоротився на 2,5 мільярда гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

Як повідомляється, банківський ринок вперше за останні півтора року зазнав серйозний дефіцит ліквідності.

У жовтні його загальний депозитний портфель скоротився на 2,52 млрд гривень, повідомили в Нацбанку.

Реклама:

Зменшення портфеля відбулося вперше з травня 2012 року, коли відтік вкладів становив 3,83 млрд гривень. Жовтневе зниження ресурсної бази банків відбулося за рахунок підприємств - вони забрали з гривневих депозитів 4,79 млрд гривень (-3,1%), а з валютних - 3,07 млрд гривень (-4,7%).

"Громадяни, навпаки, продовжували нести кошти в банки - їх гривневий депозитний портфель зріс на 6,07 млрд гривень (+2,5%). Правда, вклади фізичних осіб в іноземній валюті скоротилися - на 724 млн гривень (-0,4%). І хоча останній раз населення забирало валюту ще в травні, тоді відтік був скромніший - всього 23 млн гривень", - пише видання.

Відтік коштів з корпоративних рахунків викликаний декількома факторами.

"Скорочення загального банківського депозитного портфеля може бути обумовлено реінвестуванням у власні оборотні кошти  скороченням обсягів реалізації товарів і послуг кінцевим споживачам і, як наслідок, зменшенням вільних коштів, які компанії можуть розміщувати на депозитних рахунках. Також це пов'язано з оптимізацією оподаткування в кінці звітного періоду", - зазначає начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру Анна Макаренко.

Останній квартал року традиційно є найменш стабільним з точки зору динаміки коштів підприємств на банківських рахунках. Але в поточному році відтік грошей не спровокував зростання кредитних ставок на міжбанківському ринку - ставка овернайт в жовтні коливалася в діапазоні 3,8-7,1%. При цьому у вересні діапазон вартості короткого ресурсу був менше - 3,1-4,2%.

Експерти відзначають, що відтік коштів юридичних осіб з установ стосувався переважно термінових вкладів. Банкіри все більше розраховують на кошти населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!