"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Chevron оштрафували на 9,5 мільярда за шкоду природі

Середа, 13 листопада 2013, 13:15

Верховний суд Еквадору підтримав рішення нижчої інстанції про вину американської корпорації Chevron у заподіянні шкоди навколишньому середовищі цій латиноамериканській країні.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, суд ухвалив, щоб Chevron виплатила штраф у 9,5 млрд доларів, що, втім, вдвічі менше штрафу, накладеного раніше в Еквадорі на американську компанію.

"Жителі одного з районів Еквадору в басейні Амазонки вважають, що при розробці нафти Texacі в 1964-1990 роках довкіллю було завдано величезної шкоди. Вони заявляють, що в ході розробок відбувалися численні витоки нафтопродуктів у грунт і місцеві джерела прісної води", - пише видання.

Реклама:

Це призвело до того, що після вживання забрудненої води багато місцевих жителів захворіли на рак. Спочатку місцеві жителі та їхні адвокати оцінили збиток в 27 млрд доларів, проте в 2011 році еквадорський суд постановив, що Chevron повинна виплатити 18 млрд доларів.

Компанія заявила, що не має наміру виплачувати компенсацію, стверджуючи, що стала об'єктом шантажу. Chevron подала апеляцію до Верховного суду, який підтвердив провину корпорації, скоротивши вдвічі обсяг штрафу.

В даний час у Chevron немає в Еквадорі активів, і місцева влада не може прийняти жодних забезпечувальних заходів. Тому постраждалі мешканці судяться з Chevron ще й у Нью-Йоркському суді, вимагаючи від американської влади вжити заходів до Chevron. Крім США і Еквадору судові розгляди також проходять в судах Бразилії та Австралії , де адвокати намагаються домогтися накладення арешту на активи Chevron.

У свою чергу, американська компанія заявляє в Нью-Йоркському суді, що адвокати еквадорських жителів сфабрикували докази і перебільшили збиток, який нанесено навколишньому середовищу.

Після закриття торгів в США позабіржові котирування Chevron знизилися майже на 1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: