"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Регіонали-бізнесмени" просять Януковича відкласти угоду з ЄС

Середа, 13 листопада 2013, 09:53

Вчора представники великого бізнесу, а також члени парламентської фракції Партії регіонів, які виражають їхні інтереси, попросили президента Віктора Януковича відкласти підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом на один рік.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, ініціаторами зустрічі з президентом виступили голова Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), народний депутат Анатолій Кінах  Партія регіонів) і глава Федерації профспілок (ФПУ) Юрій Кулик.

Напередодні вони звернулися до глави держави з відкритими листами, у яких докладно перерахували ризики, які несе українській економіці розрив зв'язків з країнами Митного союзу (МС) після підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Реклама:

"Україну чекають труднощі у зв'язку з можливим введенням зони вільної торгівлі з Європейським союзом, тому що по великій кількості параметрів наша економіка поки є неконкурентною європейській", - йшлося у листі Кінаха.

Примітно, що аналогічний висновок міститься в оприлюдненому вчора в Москві дослідженні, проведеному Євразійським банком розвитку, пише видання.

"Зустріч відбулася в другій половині дня. Ми запропонували президенту чотири основних шляхи для вирішення накопичених проблем", - розповів Кінах.

Зокрема, президенту було запропоновано активізувати платоспроможний попит на внутрішньому ринку, здешевити кредитні кошти шляхом зниження облікової ставки, зменшити фіскальний тиск на бізнес і нормалізувати економічні відносини з країнами Митного союзу.

Крім глави УСПП, ​​на зустрічі виступили голова ФПУ Юрій Кулик, а також голови великих промислових підприємств - президент Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар, президент Крюківського вагонобудівного заводу Володимир Приходько, президент холдингу "Група Норд" народний депутат Валентин Ландик (Партія регіонів).

"Янукович уважно вислухав усі пропозиції і пообіцяв дати відповідні доручення Кабінету міністрів відпрацювати ці питання і підготувати відповідні пропозиції. Ми домовилися в такому ж форматі зустрітися з президентом ще раз до кінця цього року", - сказав Кінах.

Під час зустрічі з главою держави підприємці нарікали на проблеми з експортом продукції до країн-членів Митного союзу, скаржилися на керівництво Міністерства промислової політики, а Янукович у свою чергу висловив невдоволення роботою Мінрегіону, заявивши, що програми у сфері будівництва житла "не запущені".

Однак головною темою зустрічі все ж стали не можливі кадрові перестановки в уряді, а співпраця з ЄС і МС .

З ініціативою, яка в найближчому майбутньому може виявитися важливим обгрунтуванням подальшого зовнішньополітичного курсу країни, виступив Ландик.

"Якщо це можна, давайте поки підписання угоди про асоціацію з ЄС перенесемо на рік. Дайте нам можливість ще підготуватися, закупити обладнання. Це велике прохання не тільки моє, це велике прохання промисловців", - процитувала Ландика прес-служба президента.

Слід зазначити, що міжнародні рейтингові агентства не раз підкреслювали важливість підписання угоди про асоціацію з ЄС для економіки України. За останні два місяці агентства Standard&Poor`s, Fitch і Moody`s знизили рейтинги нашої країни, причому останнє - навіть до переддефолтного рівня.

Учасники зустрічі розповіли, що президент ніяк не відреагував на прохання підприємців перенести підписання угоди про асоціацію.

"Він не прокоментував дане прохання. Не думаю, що через позицію підприємців після однієї зустрічі президент змінить зовнішньополітичний вектор" , - заявив Скудар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!