"Нафтогаз України" помінявся газом з Фірташем - ЗМІ

Середа, 13 листопада 2013, 09:43

Стали відомі деталі нового конфлікту "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", які могли стати однією з причин зупинки поставок газу в Україну з 8 листопада.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора ІТАР-ТАРС повідомив, що "Газпром" і "Нафтогаз" досі не підписали акт здачі-приймання 3,2 млрд кубометрів російського газу, поставленого в Україну в жовтні.

Цю інформацію підтвердили джерела в газовій галузі, пише видання.

Реклама:

За версією одного з них , "Нафтогаз" наполягає на тому, що майже весь цей обсяг отримав і повинен оплатити Ostchem Дмитра Фірташа. На початку жовтня стало відомо, що Ostchem домовився з "Газпромом" про купівлю 5 млрд кубометрів газу по 269 долара за 1 тис. кубометрів за умови закачування в підземні сховища, тоді як ціна для "Нафтогазу" становить близько 400 доларів за 1 тис. кубометрів.

За допомогою угоди "Газпром" сподівався довести рівень запасів в українських ПСГ до 18-20 млрд кубометрів, щоб забезпечити безпечний транзит газу до Європи в період пікового попиту взимку.

За даними джерел, у жовтні з поставлених 3,2 млрд кубометрів "Нафтогаз" в рамках обмінної операції направив близько 2,1 млрд кубометрів комунальним підприємствам, взамін надавши Ostchem аналогічний обсяг свого газу, вже закачаного в ПСГ.

Решту російсього газу Ostchem закачала сама. Це пояснює, чому на 22 жовтня, як повідомляв заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун, Ostchem належало вже 4 млрд кубометрів газу в ПСГ, тоді як на початок місяця - менше 1 млрд кубометрів. Але "Газпром" розцінив обмін як порушення домовленостей і виставив "Нафтогазу" рахунок за жовтень в 1,35 млрд доларів, як якщо б газ закуповував тільки "Нафтогаз".

При цьому міністр енергетики України Едуард Ставицький заявив , що "Нафтогаз" вже сплатив за газ за жовтень, відмовившись назвати обсяг імпорту та суму. Джерела в "Нафтогазі" говорили ЗМІ про суму 15 млн доларів.

У "Газпромі", "Нафтогазі", " Укртрансгазі " і Ostchem від коментарів відмовилися.

Джерело в "Укртрансгазі" підтвердило наявність проблем з розрахунками за жовтень, уточнивши, що "Нафтогаз" минулого тижня припинив купівлю газу тому, що "неясно, хто буде закачувати газ у листопаді - "Нафтогаз" або Ostchem".

Чи перевищила вже Ostchem обсяг закупівель в рамках свого контракту, невідомо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!