Американські фонди докупили українські євробонди на 350 мільйонів

Вівторок, 12 листопада 2013, 16:50

П'ять фондів американської компанії Franklin Templeton Investments, що знаходяться під управлінням Майкла Хесенстаба, протягом березня-серпня придбали українські єврооблігації на суму 350,83 мільйона доларів.

Про це повідомляється у звітності фондів, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними веб-сайту інвесткомпанії, основні інвестиції в сумі 106,42 млн доларів і 130,6 млн доларів відповідно, були направлені в десятирічні єврооблігації України з погашенням у 2022 і 2023 роках.

Портфелі фондів протягом звітного періоду також скоротилися на суму 34,319 млн доларів, хоча це скорочення відбулося переважно за рахунок погашення Україною 11 червня 2013 єврооблігацій у сумі 31,748 млн доларів.

Реклама:

Всього фонди під управлінням Хесенстаба до кінця серпня 2013 володіли українськими суверенними і квазісуверенними євробондами, в числі яких єврооблігації Києва та держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" на суму 3,120 млрд доларів, тоді як на кінець квітня 2013 цей показник становив 2,801 млрд доларів.

При цьому, за даними веб-сайту Міністерства фінансів, загальна сума зобов'язань України за суверенними єврооблігаціями станом 30 вересня 2013 перевищувала 14,362 млрд доларів.

Крім того, фонди мали у портфелях кредитні ноти номіновані у гривні, які компанія оцінила більш ніж в 22 млн доларів станом на кінець серпня проти більш ніж 37,3 млн доларів на кінець квітня.

Крім цього, за даними веб-сайту Franklin Templeton Investments, українські єврооблігації мав у своїх портфелях ряд інших фондів інвесткомпанії, хоча їх інвестиції були значно менше в порівнянні з вказаними сумами.

Financial Times повідомила, що фонди під управлінням американської компанії Franklin Templeton Investments до кінця серпня поточного року сконцентрували у своєму управлінні суверенні єврооблігації України загальною номінальною вартістю майже 5 млрд доларів.

Газета також вказує з посиланням на дані агентства Bloomberg, що фонди таким чином скупили близько 20% випущених Україною єврооблігацій.

Фонди Franklin Templeton вже мали у своїх портфелях значну частину українських єврооблігацій, однак керуючий фондами Хесенстаб влітку поточного року докупив цінні папери з погашенням в 2023 році на суму 171 млн доларів, відзначає Financial Times.

Як повідомлялося, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов у січні поточного року побували в США, де провели зустрічі з інвесторами, зокрема, і з великою інвестиційною компанією Franklin Templeton Investments.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: