"Регіонал" пропонує провести податкову амністію

Вівторок, 12 листопада 2013, 09:36

Поки уряд зволікає з легалізацією капіталів, в Партії регіонів запропонували законопроект про декларування тіньових доходів юридичних і фізичних осіб.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Верховна рада оприлюднила законопроект №3590 "Про легалізацію доходів юридичних та фізичних осіб", яким Григорій Смітюх (Партія регіонів) запропонував провести податкову амністію.

"Вона не буде носити фіскальний і конфіскаційний характер. Протягом року юридичні і фізичні особи-громадяни України зможуть в добровільному порядку задекларувати доходи - гроші, цінні папери, рухоме і нерухоме майно, майнові права, об'єкти за кордоном, з яких не були сплачені податки", - пише видання.

Реклама:

Декларація, подана до Міністерства юстиції, повинна містити інформацію про суб'єкта легалізації, перелік майна, його місцезнаходження та вартості.

Протягом 10 днів Мін'юст буде видавати свідоцтво про легалізацію доходів, плата за яке становитиме 1% від вартості легалізованих активів.

Смітюх впевнений, що держбюджет отримає до 3,5 млрд гривень.

Відповідно до законопроекту, надані Мін'юсту дані не підлягають перевірці контролюючих органів. При цьому суб'єкти звільняються від зобов'язання розкривати джерела отримання доходів (закон не поширюється на доходи, отримані злочинним шляхом).

Крім того, вони зможуть без обмежень користуватися і розпоряджатися об'єктами власності, а також правом розміщувати гроші в іноземних банках без отримання дозволу Нацбанку.

Таким чином, держава гарантує, що проти суб'єкта легалізації не буде розпочато кримінальне або адміністративне переслідування в рамках амністії капіталів.

Однак Мін'юст зможе надати інформацію з декларації правоохоронним органам за рішенням Верховного суду, якщо проти особи буде порушено кримінальну справу, не пов'язану з легалізацією.

Як пише видання, за інші випадки розголошення інформації про легалізовані доходи посадових осіб Мін'юсту можуть позбавити волі на термін до п'яти років.

"Це не перша ініціатива Смітюха про амністію капіталів. З 2007 року ним було подано три ініціативи, що не виносили навіть на перше читання",- пише видання.

Крім того, Міндоходів неодноразово обіцяло ввести загальне декларування доходів фізичних осіб, для чого буде потрібно подача нульової декларації.

Джерело в міністерстві відзначає, що правову оцінку запропонованого механізму вони не зможуть дати, поки документ офіційно не надійде у відомство.

"Причому тут Мін'юст, що він буде робити з цими даними далі? Швидше за все, ми виступимо проти", - заявляє співрозмовник.

Смітюх не вірить у підтримку податківців.

"Одна з цілей законопроекту - заспокоїти бізнес і дати гарантії, що за минуле його перевіряти не будуть. Однак це невигідно контролюючим органам, так як знижується можливість проведення перевірок", - говорить він.

Його колега по фракції, голова комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник зазначає, що ідея про легалізацію доходів піднімалася, починаючи з середини 1990-х років, але так і не була реалізована.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!