"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київські чиновники заохочуватимуть лікарів грошима

Понеділок, 11 листопада 2013, 09:37

У середу Київрада розглядатиме програму стимулів для медпрацівників столиці на 2013-2016 роки.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в цілому на неї передбачається витратити 1,76 млрд гривень.

Директор департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації Віталій Мохорєв пояснив, що прийняття цього документа систематизує вже існуючі стимули.

Реклама:

"Ми хочемо закріпити їх програмою, щоб вони стали обов'язковими платежами, і в майбутньому не було ніяких перебоїв. На сьогодні ж їх виплата залежить тільки від доброї волі адміністрації та можливостей бюджету", - зазначив Мохорєв.

Більшу частину з 1,76 млрд гривень планується направити на муніципальні надбавки до окладів лікарів - на 20 -відсоткову доплату медикам амбулаторно-поліклінічних та лікувально-профілактичних закладів піде 1,42 млрд гривень.

Вперше бонус отримають також працівники швидкої допомоги - на надбавку в 50% від посадового окладу (аналогічну з початку року отримують співробітники хоспісів) перерахують майже 195 млн гривень.

Крім того, програма розширює категорію медпрацівників, які зможуть безкоштовно їздити у комунальному транспорті в робочі дні - така можливість з'явиться також у сімейних лікарів та їх медсестер. А при підписанні молодими медпрацівниками контракту на десять років вони отримають доступ до пільгових квартирах за програмою "Доступне житло".

Втім, на цю статтю витрат передбачається витратити тільки 14,4 млн гривень.

Мохорєв нагадав, що зараз в Києві близько 500 сімейних лікарів, а до 2019 року за програмою реформування медичної сфери в Києві мають підготувати близько 2 тис фахівців.

"Але наше завдання, дійсно, не стільки залучити, скільки хоча б утримати працюючих лікарів", - зазначив він.

Слід зазначити, що, впроваджуючи програму стимулів, київські чиновники розраховують, що завдяки їй середня кількість відвідувань лікарем одного пацієнта на рік зросте з 11,5 до 14 в 2016-му. При цьому самі кияни також будуть частіше звертатися до медиків для профілактичних оглядів - кількість таких звернень має збільшитися на 10% до кінця дії програми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!