"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ірина Мірошник: Україна закопує відходи вартістю 3 мільярди

П'ятниця, 1 листопада 2013, 14:54

Якби в Україні перероблялося хоча б 50% відходів, додатковий дохід від реалізації вторинної сировини становив би 3,3 млрд гривень.

Про це заявила голова правління ВАТ "Укрпластик" Ірина Мірошник, коментуючи перспективу появи в Україні нового екоподатку.

За її словами, у всьому світі бізнес з утилізації відходів є високорентабельним і не потребує державних дотацій.

"Завдання держави - створити сприятливі умови для розвитку цього бізнесу. У міжнародній практиці існує кілька моделей побудови системи утилізації упаковки. Україні потрібно просто скористатися цим досвідом, вибравши той шлях, який більш ефективний в наших умовах. Але це не шлях додаткового оподаткування. Досвід свідчить про ризики неефективного та нецільового використання цих коштів і нездатності держструктур побудувати працюючу систему утилізації відходів", - зазначила Мірошник.

Реклама:

Вона додала, що в Євросоюзі ефективно вирішують цю проблему, залучаючи всіх учасників ринку і держструктури. Всі країни єврозони виконують Директиву "Про упаковку та відходи упаковки", в якій прописані норми з утилізації кожного виду пакувального матеріалу.

"У ЄС створені економічні умови для інвестицій в будівництво переробних підприємств і сортувальних ліній. Відходи переробляються і стають вигідним товаром. А за виробниками упаковки та імпортерами збережена відповідальність за виконання норм з утилізації та забезпечено право самостійно організовувати систему збору та утилізації упаковки. Про результативність такого підходу свідчать такі цифри: у Бельгії переробляється близько 79% пакувальних матеріалів; в Нідерландах -72%; в Італії, Іспанії та Швеції - близько 60%. Якби в Україні перероблялося хоча б 50% відходів, додатковий дохід від реалізації вторинної сировини становив би 3,3 млрд гривень. Сьогодні ці гроші ми закопуємо", - підкреслила Мірошник.

На думку експерта, найголовніший принцип цивілізованої системи по збору та утилізації відходів полягає в тому, що відходи - це не сміття, а вторинна сировина, яка після переробки знову може використовуватися. Переробка повинна стати вигідніше, ніж поховання.

"На жаль, поки в Україні масово використовується первісна схема утилізації "зібрали-закопали". У таких умовах ніякі законодавчі ініціативи, нові податки не вплинуть на ситуацію. Економічно вигідна та екологічно перспективна система поводження з відпрацьованими пакувальними матеріалами та тарою надзвичайно проста - збір, первинне сортування за типом матеріалу, переробка на сучасному обладнанні, використання переробленого вторинної сировини", - резюмувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!