"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Присяжнюк хоче заборонити позабіржову торгівлю зерном і борошном

Середа, 9 жовтня 2013, 15:54

Державна Служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва відмовила у погодженні проекту постанови Кабінету міністрів, що передбачає уведення заборони на позабіржову торгівлю зерном і борошном.   

Про це повідомляє прес-служба Держпідприємництва.

Зокрема, відомство відмовилося погодити проект постанови КМУ "Деякі питання розвитку біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією", розробником якої є Міністерство агарної політики та продовольства.  

Проектом пропонується визначити перелік біржових товарів і мінімальний розмір представлених партій, угоди щодо поставки яких підлягають укладанню та реєстрації в обов’язковому порядку на Аграрній біржі.

Реклама:

"Розробником, по суті, пропонується ввести заборону на позабіржову торгівлю в Україні пшеницею (твердою, м’якою), житом, ячменем, кукурудзою, олією соняшниковою, насінням соняшнику та борошном пшеничним. Порушується принцип вільного укладання контрактів", - наголошує відомство.

Як зазначають в Держпідприємництві, запропонований механізм розвитку біржового ринку може створити передумови для монополізації ринку зазначених послуг Аграрною біржею і приватними брокерськими компаніями.

"Такі дії не сприятимуть розвитку конкурентного середовища й можуть спричинити додаткове зростання витрат учасників аграрного ринку", - йдеться у повідомленні.

"Це була ще одна спроба зобов’язати всіх реєструвати контракти на аграрній біржі та створити перешкоди для розвитку вільної конкуренції в даній сфері. Нагадаю, що наприкінці минулого року Служба сприяла відміні обов’язкової реєстрації експортних контрактів на Аграрній біржі", - каже голова Держпідприємництва Михайло Бродський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: