У Азарова хочуть віддавати борги теплокомуненерго векселями

Вівторок, 8 жовтня 2013, 12:58

Кабмін пропонує ВР ввести фінансові векселі для погашення боргів підприємствам теплокомуненерго, які виникли через різницю в тарифах на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання для населення.

Відповідний урядовий законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу зареєстрований у парламенті 4 жовтня, передає "УНІАН".

Згідно з документом, Раді пропонується надати право Кабінету міністрів на реструктуризацію бюджетної заборгованості перед підприємствами ТКЕ шляхом видачі фінансових казначейських векселів з ​​терміном обігу до п'яти років і з прибутковістю 5%.

Автори законопроекту називають основним чинником виниклої заборгованості підприємств теплоенергетики за імпортований природний газ, спожитий для виробництва теплової енергії, не відшкодовані належним чином заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, загальний обсяг якої станом на 1 вересня збільшився з початку поточного року до 10,6 млрд гривень з 3,9 млрд гривень.

Реклама:

"Це призводить до критичного фінансового стану підприємств теплоенергетики і загрожує зривом опалювального сезону 2013-2014 р. У всіх регіонах України, що неприпустимо", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також у документі вказується, що заборгованість держбюджету перед місцевими бюджетами з відшкодування підприємствам ТКЕ різниці в тарифах на послуги, що надаються населенню з централізованого водопостачання, з початку року збільшилася до 8,2 млрд гривень з 4,4 млрд гривень.

Як повідомлялося раніше, Світовий банк розкритикував введення фінансових векселів.

Як відомо, раніше міністр доходів та зборів Олександр Клименко,заявив, що  закон про векселі затребуваний бізнесом.

Крім того, федерація роботодавців вернулася до президента країни Віктор Януковича з проханням ветувати ухвалений парламентом 4 липня закон про фінансові казначейські векселі.

Нагадаємо, 4 липня Рада прийняла за основу і в цілому законопроект про внесення змін до закону України "Про Держбюджет на 2013 рік", дозволяючий реструктуризувати бюджетну заборгованість, у тому числі з податку на додану вартість, фінансовими векселями з терміном обігу 5 років і 5% прибутковістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!