Економіка Греції повертається до зростання після 6 років рецесії

Понеділок, 7 жовтня 2013, 17:27

Економіка Греції відновить зростання з наступного року після шести років різкого спаду.

Про це повідомляє Associated Press, передає "Інтерфакс-Україна".

В оприлюдненому в понеділок першому проекті бюджету на наступний рік уряд Греції заклав зростання ВВП на 0,6%.

У 2013 році ВВП Греції, як очікується, скоротиться на 4%. Таким чином, за весь період рецесії економіка Греції втратить близько 25%.

Реклама:

У наступному році уряд Греції розраховує в тому числі на відновлення зростання зайнятості завдяки підвищенню інвестицій та експорту, заявив заступник міністра фінансів Христос Стайкурас.

За словами Стайкураса, уряд Греції не може дозволити країні зійти з шляху жорсткої економії і масштабних реформ, оскільки боргові та бюджетні проблеми ще не вирішені.

Держборг Греції в 2013 році становитиме 321 млрд євро, а в 2014 році знизиться до 319 млрд євро, або 174,5% ВВП.

Разом з тим дефіцит бюджету вже цього року зменшиться до 2,4% ВВП, тобто буде відповідати нормативним вимогам Євросоюзу, і в наступному залишиться приблизно на такому ж рівні. У 2012 році бюджетний дефіцит Греції дорівнював 6% ВВП, три роки тому він перевищував 15%.

Водночас чисті доходи бюджету в поточному році будуть на 1,5 млрд євро менше запланованих - 47 млрд євро, в тому числі через недостатньо ефективну приватизацію. У 2014 році прибуткова частина виросте на 4,6%, незважаючи на те, що влада утримується від подальшого підвищення податків.

Греція повернеться на боргові ринки в другій половині 2014 року, наголошується в документі. В даний час Греція використовує для фінансування кредитні лінії країн єврозони на 200 млрд євро і Міжнародного валютного фонду (МВФ) на 40 млрд євро.

Підсумковий проект бюджету буде представлений парламенту після узгодження з міжнародними кредиторами Греції. Голосування по ньому очікується в грудні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: