Світовий банк закликає Україну підвищити тарифи на газ

Понеділок, 7 жовтня 2013, 16:57

Світовий банк рекомендує Києву підвищити тарифи на газ для населення.

Про це йдеться в опублікованому аналітичному звіті представництва СБ в Україні, повідомляє "ІТАР -ТАСС".

Банк радить "збільшити в короткостроковій перспективі середні тарифи на газ для населення до рівня ціни, яку платять компанії ПЕК за газ, що використовується для виробництва тепла для населення".

Ціни пропонується підвищити з 895 гривень за тисячу кубометрів до 1309 гривень - з 112 до 163,6 доларів".

Реклама:

Крім того, банк рекомендує підвищити тарифи на централізоване теплопостачання "до рівня покриття повної фінансової вартості послуг - з 227 гривень/Гкал до 322 гривень/Гкал (з 28,4 до 40,3 доларів) ".

На думку СБ, підвищувати ціни на газ для промислових споживачів у країні не має сенсу, оскільки вони "і так платять справедливу ціну".

Низькі тарифи на газ "позбавляють НАК "Нафтогаз України  ресурсів і стримують видобуток палива в країні", а також "призводять до марнотратного використання енергоносіїв", впевнені в СБ.

"Підвищення тарифів на газ і тепло в поєднанні з адресною направленістю програм соціальної допомоги матиме позитивні наслідки і для бідних верств населення, і для якості надаваних послуг, і для бюджету і зміцнить енергетичну безпеку України", - вважає директор СБ у справах України, Білорусії і Молдавії Чімяо Фан.

Раніше, як відомо, Україна відмовилася підвищувати ціни на газ для населення на вимогу МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: