В Україні стандарти гарантування вкладів жорсткіші, ніж в Європі

Неділя, 6 жовтня 2013, 17:57

Максимальна сума депозитів, яка підпадає під гарантію в Україні, перевищує відповідні суми в деяких інших країнах.

Про це заявив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Андрій Оленчик під час круглого столу "Реформа системи гарантування вкладів рік поспіль: результати для держави, вкладників і банків", повідомляє "Дзеркало тижня".

За його словами, норматив співвідношення акумульованих Фондом гарантування вкладів засобів до обсягу застрахованих ним депозитів в Україні встановлено на рівні 2,5% в той час, як в Євросоюзі стандарт - це 2%.

"Йдеться про оперативний фінансовий резерв страховика депозитів", - уточнив Оленчик.

Реклама:

Також він зазначив, що згідно із законом "Про систему гарантування вкладів фізосіб" при необхідності НБУ і уряд можуть надавати ФГВФО фінансову підтримку.

Разом з тим директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова звернула увагу на те, що максимальна сума депозитів, яка підпадає під гарантію в Україні, перевищує відповідну суму, зокрема, в Російській Федерації.

"Якщо подивитися на інші країни, то, звичайно, ситуація різна. Казахстан, Туреччина, наприклад, трохи більшу від нашої суму відшкодовують", - додала Шарова.

Як відомо, в Україні гарантована сума відшкодування за депозитами установилена на рівні 200 тисяч гривень (Фонд гарантування вкладів може переглянути її тільки в бік збільшення), що повністю покриває 99,5% всіх вкладів у банках-учасників Фонду. Середній розмір депозиту по системі зараз становить близько 8270 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!