Доступ до держреєстрів коштував мільярд – Мін'юст

Неділя, 6 жовтня 2013, 10:49

За останні 3 роки підприємства, що обслуговують держреєстри, отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше мільярда гривень, що значно перевищує вартість придбання самих реєстрів.

Про це свідчить проведений Мін'юстом аудит завідувача держреєстрами "Інформаційного центру", результати якого є в розпорядженні "Дзеркала тижня".

Отже, загальна сума виплат держпідприємства "Інформаційний центр" Мін'юсту у 2010-2013 роках за те, що українці користувалися реєстрами, що належать державі, становила 1,115 млрд гривень.

З цих коштів такі підприємства як "Арт-мастер" і "3-Т" зарахували собі 411 млн гривень. "За останні роки сума авторської винагороди помітно зросла порівняно з 2007-2009 роками, коли Мін'юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму "всього" 205 млн гривень", - пише видання.

Реклама:

Як відомо, з 18 державних реєстрів, що адмініструються "Інформцентром", у власності держави перебували тільки три, а інші належали "Арт-майстер" і "3-Т", з якими "Інформцентр" уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.

"По-перше, держава купила права на реєстри без відкритого тендеру з незрозумілою ціною; по-друге, так само непрозоро уклало угоду про обслуговування цих реєстрів за додаткові кошти; по-третє, сплатило авторську винагороду за весь період дії угоди, але, по-четверте, щомісяця сплачувало додатково авторську винагороду за кожне звернення до програм або фіксовану додаткову суму, причому, по-п'яте, це додаткова щомісячна авторська винагорода перевищує вартість покупки самого реєстру", - наголошує видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: