Податківці поповнять скарбницю за рахунок тваринників?

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 15:22

Міністерство доходів і зборів готує законопроект, який переведе виробників м'яса, птиці та молока на загальну систему оподаткування.

Зааради наповнення бюджету податківці збираються скасувати фіксований сільгоспподаток для тваринницьких підприємств, пише "Forbes-Україна".

Як повідомляє видання, фіксований сільгоспподаток буде замінений на податок на прибуток і ряд інших податків.

"Таким чином компанії мають можливість не платити податок на прибуток, а направляти її цілком на розвиток", - пояснює голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко.

Реклама:

Два джерела видання повідомили про те, що такий законопроект готується в Міндоходов та в комітеті Верховної ради з питань податкової та митної політики.

"Цей документ вже розісланий на узгодження міністерствам і відомствам", - підтверджує Бакуменко.

Логіка розробників: у представників тваринництва немає великих земельних наділів, і вони не займаються рослинництвом, для підтримки якого і був введений фіксований сільгоспподаток.

Джерело в Міндоходов наводить ще один аргумент на захист підготовлюваного законопроекту: до 60% бюджетної підтримки аграрної галузі в останні два роки направлялися на тваринницькі підприємства. Мовляв, тваринникам і так вільно дихалося.

Представники організацій, які відстоюють інтереси агробізнесу, відзначають, що Міндоходов, виконуючи завдання з наповнення бюджету, вибрало в якості "жертви" далеко не найплатоспроможнішу індустрію.

Самі учасники ринку, теж не в захваті від ідеї податківців. Відміна фіксованого сільгоспподатку може обернутися збільшенням імпорту м'яса і птиці, зазначають представники організацій.

"Тим же переробникам доведеться або шукати резерви для зменшення витрат, або згортати бізнес. Ціни підвищувати нікуди - простіше буде закуповувати імпортну продукцію", - вважає гендиректор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

Міністр доходів Олександр Клименко неодноразово говорив, що необхідність реформування податкової політики держави у сфері аграрного сектора давно назріла і є потреба відсікти неефективні пільги.

Однак, за словами міністра, проводитися така реформа буде з максимальним залученням представників бізнесу та аналізом можливих наслідків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!