НБУ: в бідах української економіки винуватий світовий попит

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 14:27

Умови для України на світових фінансових ринках погіршилися після заяв посадовців ФРС у травні про можливе скорочення програми кількісного пом’якшення монетарної політики.

Про це йдеться в макроекономічному огляді Нацбанку за вересень.

Як зазначає регулятор, низький зовнішній попит країн–торговельних партнерів та зниження цін на сталь обумовили несприятливу кон'юнктуру для українського експорту. Валюти основних країн – торговельних партнерів України в II кварталі знецінилися відносно долара: євро на 1%, російський рубль – на 4%.

"Зростання у світовій економіці дещо прискорилося в II кварталі, однак його темпи були нижчими, ніж очікувані. У липні МВФ утретє упродовж року переглянув прогноз світового економічного зростання на 2013 рік у бік зниження", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Реклама:

В огляді також наголошується, що тенденції економічного розвитку країн–основних торговельних партнерів України були менш сприятливими, ніж у світовій економіці в цілому, з огляду на повільне зростання економіки країн Єврозони після виходу з рецесії у 2 кварталі та стагнацію економіки Росії.

"Відповідно до оперативних даних у липні-серпні ділова активність у розвинених економіках світу покращилася. Очікується, що з часом це позитивно позначиться на перспективах світової економіки та пожвавленні попиту на імпорт нових ринкових економік з боку цих країн" – вважають в Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!