"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нові правила оцінки майна призвели до переділу ринку

Четвер, 31 жовтня 2013, 08:58

Фізичні особи, що продають рухоме і нерухоме майно, із завтрашнього дня повинні отримувати оцінку майна для сплати податків виключно у спеціалізованих оцінювачів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

З 1 листопада при проведенні операцій з рухомим та нерухомим майном громадяни повинні за новими правилами отримувати його оцінку з метою оподаткування, йдеться в постанові Кабміну N231.

Як повідомляється, ця оцінка знадобиться в угодах відчуження майна які завіряє нотаріус, при яких виникають доходи. Нові правила повинні були вступити в силу ще 1 серпня, але в той день уряд надав тримісячну відстрочку оцінювачам для перенавчання.

Реклама:

На 31 липня дозвіл на проведення оцінки мали тільки 95 юридичних осіб та 161 фізична особа при загальній кількості оцінювачів, здатних надавати ці послуги, понад 10 тисяч. За останні три місяці кількість оцінювачів зросла в рази.

За даними Фонду державного майна, на 30 жовтня в держреєстрі було 1540 оцінювачів для цілей оподаткування, 347 суб'єктів оціночної діяльності та 644 їх представництва. При цьому свідоцтва керівників суб'єктів оціночної діяльності отримали 1086 осіб при поданих 1200 заявках.

"Всі, хто виявив бажання пройти навчання за напрямом "оцінка для цілей оподаткування", отримали таку можливість", - сказав глава ФДМ Олександр Рябченко.

Він спрогнозував, що вартість цих послуг становитиме 200 гривень, а термін виконання - від трьох до семи днів.

Учасники ринку стверджують, що до проведення оцінки допущені не всі бажаючі компанії.

"По цифрах має бути 1086 суб'єктів оціночної діяльності, а їх тільки 347 - це ті, хто погодився підписати ліцензійні договори з підприємством об'єднання громадян "Український інститут якості в оціночній діяльності", - розповіла голова Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців Людмила Туровська.

"Воно в цьому році запатентувало спосіб автоматизованої оцінки майна з метою оподаткування. Цей ліцензійний договір у примусовому порядку змушують підписати всіх, хто хоче займатися оціночною діяльністю, а іншим ФДМ відмовив через непідписання ліцензійного договору", - додала Туровська.

За її словами, договір зобов'язує оцінювача платити УІКОД винагороду за використання інтелектуальної власності в розмірі частини вартості оцінки, що призведе до зростання цін для клієнтів. До того ж оцінювач повинен укласти договір із страховиком, на якого вкаже УІКОД.

"Такого немає ні в одній країні, щоб патентувати спосіб проведення оцінки. Є стандарти для всіх, по яких і діють оцінювачі", - зазначає член ради Українського товариства оцінювачів Людмила Симонова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: