Щорічно автолюбителям планують продавати біоетанол на суму 350 мільйонів

Середа, 30 жовтня 2013, 11:18

Українські спиртзаводи готові виробляти весь необхідний країні обсяг біоетанолу.

Про це заявили в Мінагропроді, пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, в 2012 році Верховна рада прийняла урядовий законопроект "Про виробництво і використання моторного палива з вмістом біокомпонентів", яким вводиться норма про обов'язкове додавання біоетанолу в бензин.

На 2013 рік встановлюється лише рекомендаційна норма за змістом біоетанолу - не менше 5%. Але в 2014-2015 роках вона стане обов'язковою, а з 2016 року вміст спирту в бензині має бути не менше 7%. Фактично це означає, що з кожного заправленого бака "Укрспирт" буде отримувати 30-50 гривень (у нинішніх цінах).

Реклама:

"За дев'ять місяців нинішнього року спиртові заводи, що входять в держпідприємство "Укрспирт", виробили 36,4 тис тонн біоетанолу", - повідомив директор департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільгоспмашинобудування Мінагропроду Олександр Григорович.

До 2014 року ДП "Укрспирт" буде готове виробляти 150 тисяч тонн біоетанолу на рік, заявив перший заступник гендиректора підприємства Віктор Панков.

"На сьогоднішній день потужність наших заводів з випуску біоетанолу становить близько 100 тис тонн - це те, що ми можемо виробляти вже сьогодні. У процесі реконструкції спиртзаводи потужністю ще 50 тис тонн. Вони будуть готові повністю на 1 січня 2014 року", - зазначив Панков.

За його словами, протягом 2014 буде проведена реконструкція ще ряду спиртзаводів, що дозволить забезпечити Україну необхідним мінімальним об'ємом біоетанолу на рівні 225 тис тонн.

Основна мета введення норми про обов'язковий вміст біоетанолу в бензині - знизити залежність від імпорту нафти і нафтопродуктів, створити додатковий попит на продукцію сільського господарства і завантажити потужності українських спиртзаводів, зазначив Григорович.

До 1 січня 2014 року залишилося два місяці, і зараз вже з упевненістю можна констатувати, що український ринок не готовий перейти на використання бензину з біоетанолом починаючи з цієї дати, вважає віце-президент концерну "Галнафтогаз" (мережа АЗС ОККО) Юрій Кучабський.

"На наш погляд, після ухвалення всіх необхідних регламентів потрібно мінімум ще півтора року, щоб учасники ринку привели свої потужності у відповідність з цими вимогами", - зазначив він, нагадавши, що в різних європейських країнах цей процес зайняв в середньому п'ять років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: