Прокуратура візьметься за великих боржників "Нафтогазу"

Четвер, 3 жовтня 2013, 09:04

"Нафтогаз України" звернулася до Генпрокуратури з проханням допомогти з поверненням 4,5 мільярда гривень, які заборгували монополії компанії "ГазУкраіна-Коммерс" і "ГазУкраіна-Трейдинг".

Про це пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився лист в.о. голови правління НАК "Нафтогаз України " Вадима Чупруна до Генеральної прокуратури. Він просить вжити заходів "прокурорського реагування" щодо компаній "ГазУкраіна-Коммерс" і "ГазУкраіна-Трейдинг", які не повернули "Нафтогазу" 4,5 млрд гривень боргу за поставлений природний газ.

У своєму зверненні Чупрун зазначає, що договори з обома компаніями були укладені ще в березні минулого року. Кінцева дата розрахунків за обома договорами минула 14 липня 2012.

Реклама:

У грудні 2012-січні 2013 року "Нафтогаз" звернувся з позовом до "ГазУкраіна-Коммерс" і "ГазУкраїна-Трейдинг" з вимогою повернути основний борг і пеню.

"Розгляд господарських справ компанії триває вже тривалий час, з призначенням судово-економічних експертиз і неодноразовим відкладанням судового розгляду, що робить неможливим стягування підприємством боргу в примусовому порядку" , - зазначає у своєму листі в.о. глави правління "Нафтогазу".

У монополії уточнюють, що за договорами, за якими виникла заборгованість, імпортний природний газ що поставлявся, куплений за зовнішньоекономічними контрактами, за якими встановлені чіткі терміни розрахунків, а також жорсткі санкції за порушення їх умов.

Якщо контрагенти компанії не покриють борг перед нею, то НАКу, можливо, доведеться залучати комерційні кредити для розрахунку з постачальниками, зазначає Чупрун.

У прес-службі Генпрокуратури коментувати звернення НАК не стали.

Примітно, що боржниками "Нафтогазу" виявилися невідомі компанії . За даними системи "СПАРК-Профіль" агентства "Інтерфакс", засновником "ГазУкраіна-Коммерс" є житель Харківської області Дмитро Товстоган, а компанії "ГазУкраіна-Трейдинг" - житель Сумської області Богдан Зеленський. Інших згадок про Товстогана і Зеленського у "СПАРК-Профіль " немає.

Назви структур співзвучні з трейдингової компанією "ГазУкраіна 2009" Сергія Курченка. Втім, у прес -службі ВЕТЕК зв'язок з обома фірмами категорично спростували.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!