Митний союз підвищить ставки мит на українську продукцію

Вівторок, 29 жовтня 2013, 09:52

У Митному союзі приступили до реалізації своєї погрози погіршити умови доступу української продукції на ринки Росії, Казахстану і Білорусі.

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Як повідомляється, Євразійська економічна комісія оприлюднила рішення №41 від 24 жовтня, яким наділила себе правом в односторонньому порядку переглядати ставки мит відповідно до доповнення №6 до угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами СНД.

"Ми залишаємо за собою право використовувати протокол №6 договору про ЗВТ, щоб захистити свій ринок. Це не означає, що ми будемо забороняти ввезення на російський ринок українських товарів, але це означає, що ці товари не будуть користуватися пільговим режимом в рамках режиму ЗВТ", - заявив президент РФ Володимир Путін.

Реклама:

Як пише видання, у додатку №6 говориться, що якщо участь однієї з країн угоди в аналогічних ЗВТ веде до зростання імпорту з такої країни в обсягах, які завдають шкоди або загрожують завдати шкоди промисловості Митного союзу, то держави-учасники МС залишають за собою право ввести мита на імпорт відповідних товарів з такої країни.

Замість нульових мит будуть ставки режиму найбільшого сприяння (ставки, закріплені при вступі Росії до СОТ). Саме через наявність цієї норми в угоді Україна затягувала його ратифікацію. У цей же період завершувалася підготовка угоди про ЗВТ з Євросоюзом.

Про те, що підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС "створить ризики" для торгівлі, заявили і в російському МЗС. У такому випадку, за словами міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, Росія вдасться до заходів захисту.

"Товари будуть користуватися режимом найбільшого сприяння на основі норм СОТ, але пільги, які додатково до цього режиму випливають з участі в договорі про зону вільної торгівлі в рамках СНД, звичайно, припинять свою дію", - заявив міністр.

В українському уряді уточнюють: це формулювання настільки неконкретне, що його застосування порушить норми СОТ".

Джерело, що бере участь в українсько-російських переговорах, відзначає, що в разі прийняття такого рішення у України дуже мало шансів оскаржити його.

"Цей крок не стосується СОТ, поки нові ставки для українських товарів не перевищують умови членства Росії в цій організації. Ми можемо звернутися до арбітражу СНД, який передбачений в угоді про вільну торгівлю. Тоді торговельну суперечку будуть вирішувати три арбітра, двоє з яких призначаються сторонами спору, а третій - консенсусом. Якщо консенсусу досягти не вдасться, третього арбітра призначить Економічний суд СНД. Нескладно вгадати, яким буде його рішення", - пояснив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: