"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на зернові зросли - Держзовнішінформ

Понеділок, 28 жовтня 2013, 15:56

На тлі зміцнення світового ринку вітчизняні компанії-експортери збільшили свої ціни на 3-5%, хоча в порівнянні з конкурентами вони все ж набагато нижчі.

Про це повідомляє прес-служба "Держзовнішінформу".

За інформацією прес-служби, на відміну від ринку кукурудзи, де йде жвава торгівля, на внутрішньому ринку пшениці та ячменю спостерігається поступове зниження активності.

Велика частина експортного потенціалу цих культур вже вивезена, і надалі слід очікувати лише невеликі поставки в міру накопичення товару трейдерами.

Реклама:

Фахівці "Держзовнішінформ" вважають, що в торгівлі пшеницею ситуацію ускладнює необхідність її роздільного зберігання, адже займати на тривалий період декілька елеваторних ємностей в портах економічно невигідно для її накопичення в умовах високих темпів відвантажень кукурудзи.

"З початку нового сезону 1 липня до 23 жовтня, за оцінками трейдерів з України, експортовано близько 1,8 млн тонн ячменю і 4,9 млн тонн пшениці, що становить близько 72-82% і 52-55% відповідно від експортного потенціалу даних зернових культур у 2013-2014 роках" - йдеться в повідомленні.

Залишається неясною ситуація з посівом озимої пшениці. Несприятлива погода у вересні -на початку жовтня спровокувала українських аграріїв утриматися від великих продажів цієї культури.

Трейдери також не поспішають укладати нові угоди, поки не виконають зобов'язання за раніше укладеними контрактами. Адже через дефіцит пропозиції кукурудзи, соєвих бобів та соняшнику в цьому місяці у багатьох компаній істотно зрушили терміни поставки, а у деяких навіть виник ризик "дефолту" за контрактами.

Найбільша активність на внутрішньому зерновому ринку спостерігається в секторі торгівлі кукурудзою. Незважаючи на високу врожайність цієї культури, її якісні показники значно гірше в порівнянні з попереднім роком.

Рясні дощі призвели до збільшення вологості кукурудзи, яка в окремих випадках досягає 30-35%. При сушінні культура значно втрачає у вазі і наповненні зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!