"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці нарощують довгострокові вклади

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 10:07

У вересні українці поклали на гривневі депозити терміном понад два роки максимальний обсяг ресурсів за останні п'ять років - 898 мільйонів гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Нацбанку.

Як повідомляється, громадяни повертаються до довгострокового інвестування своїх заощаджень. У вересні вони поклали на гривневі депозити терміном понад два роки 898 млн гривень (+14%), випливає з останнього звіту Нацбанку. Це найзначніший за п'ять років місячний приріст залишків коштів на довгих рахунках.

Попередній раз населення вирішилося покласти великий обсяг грошей на депозити строком понад два роки перед початком фінансової кризи - у вересні 2008 року приріст становив 934 млн гривень.

Реклама:

Після цього недовіра до банківської системи і побоювання девальвації змушували українців розміщувати свої кошти в банках в основному на короткі терміни або на рахунках до запитання.

"Минулого року середній депозит розміщували строком на два з половиною - три місяці, а зараз вже на шість місяців", - говорить заступник голови Нацбанку Борис Приходько.

Приплив грошей на довгострокові рахунки пояснюється бажанням вкладників зафіксувати на кілька років високий відсоток на тлі зниження прибутковості депозитів.

"З початку року ставка на тримісячні вклади впала на 4,77%, на шестимісячні - на 3%, а на довгострокові - всього на 1,92%", - зазначив Приходько.

За даними індексу UIRD, річний гривневий депозит в середньому коштував 17,7%, а тримісячний - 15,54%.

"Українці бачать, що ставки опускаються. Порівняно з 2012 роком ставки нижче на 4-5 пунктів як у гривні, так і у валюті. До кінця зими гривня коштуватиме 16-17%. Порівняно з цим рівнем нинішні 18-19% здаються істотною перевагою", - говорить директор департаменту роздрібного бізнесу Укрінбанку Тетяна Коренська.

На ринку довгострокових вкладів є як привабливі, так і малоприбуткові пропозиції.

Наприклад, Промінвестбанк готовий платити за трирічний внесок 18,5% річних, а банк "Хрещатик" залучає кошти на строк до десяти років під 16,75%.

У той же час Банк Форум за трирічним вкладом обіцяє всього 9,3%. Однак можливість клієнта в будь-який момент розірвати внесок знижує ефект довгостроковості таких вкладень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!