Споживчі настрої українців погіршилися

Четвер, 24 жовтня 2013, 13:56

Індекс споживчих настроїв в Україні у вересні впав на 7,2 пункту в порівнянні з серпнем - до рівня 80,6.

Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це найнижчий рівень за останні півтора року. Найбільше падіння зазнали індекси доцільності великих покупок і очікуваних змін особистого матеріального становища. Одночасно істотно зросли очікування девальвації і безробіття", - йдеться в прес-релізі.

За даними GfK Ukraine, індекс доцільності робити великі покупки обвалився на 11,5 пункту - до 79,4, індекс очікуваних змін особистого матеріального становища втратив 7,4 пункту, досягнувши 89,7.

Реклама:

"У вересні поглибився песимізм українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 141,8, що на 3,8 пункту більше, ніж у серпні. Також продовжувалася тенденція до погіршення інфляційних очікувань: відповідний індекс дорівнює 184,7, що на 1,1 пункту більше серпневого показника", - йдеться в прес-релізі.

Згідно з дослідженням, у вересні значно погіршилися курсові очікування населення: індекс девальваційних очікувань зріс на 8,8 пункту - до 134,6.

При цьому погіршення споживчих настроїв спостерігалося майже за всіма демографічними і регіональними групами респондентів.

"На споживчі настрої у вересні вплинула низка негативних факторів: погані погодні умови, які позначилися на зборі та переробці врожаю, а також торгівлі, ускладнення в торгівлі з Росією, посилення девальваційного тиску на гривню. До того ж, ситуація в експортно-орієнтованих галузях промисловості залишилася складною", - резюмується в прес-релізі.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначається на підставі вибіркового дослідження домашніх господарств країни, в ході якого опитується 1 тис осіб у віці від 15 до 59 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!