Банки США перевірять на шахрайство з іпотекою

Четвер, 24 жовтня 2013, 11:19

Найбільші банки США можуть потрапити під розслідування, пов'язане з порушеннями законодавства при продажу цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами.

Про це пишуть "Весті Економіка" з посиланням на Financial Times.

Як повідомляється, міністерство юстиції США готове розпочати розслідування щодо Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS і Wells Fargo.

Як пише Financial Times, звинувачення будуть пов'язані з введенням покупців в оману про якість пропонованих активів.

Реклама:

Судячи з усього, велика частина звинувачень може бути врегульована в досудовому порядку, але не виключено, що суми виплат будуть вельми великими.

Раніше стало відомо, що банк JPMorgan Chase&Co. уклав з владою угоду, за якою повинен виплатити уряду США 13 млрд доларів.

Звинувачення проти банку пов'язані з тим, що інвестиційний банк Bear Stearns, що опинився навесні 2008 року на межі банкрутства і куплений згодом JPMorgan Chase, з 2005 по 2007 роки вводив в оману своїх інвесторів, продаючи їм цінні папери на основі іпотечних кредитів, ймовірність дефолту за якими була дуже високою.

Банк нібито повідомляв покупцям, в тому числі Fannie Mae і Freddie Mac, невірні дані про якість позик у цих фінансових інструментах.

Аналогічні звинувачення висуваються проти Bank of America. Компанія Countrywide Financial, яку в 2008 році купив Bank of Americа, до настання фінансової кризи в масовому порядку видавала кредити на купівлю нерухомості, не проводячи належного аналізу позичальників, а потім продала ці активи в Fannie Mae, не попередивши про погану якість кредитів.

В результаті іпотечні агентства зазнали колосальних збитків, а владі США довелося організовувати їх порятунок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!