Думка експерта: Молокопродукти подорожчали через високий попит

Понеділок, 21 жовтня 2013, 18:24

На українському ринку сухого цільного молока спостерігається сезонне зростання цін, яке пов’язане із збільшенням вартості ціни на сире молоко та високим попитом на даний товар.

Таку думку "Економічній правді" висловили експерти ДП "Держзовнішінформ".

За словами експертів, найшвидшими темпами зростають ціни на товари, при виробництві яких використовується найбільша кількість молока.

Так, буквально за тиждень нижній рівень ціни на сухе незбиране молоко (СНМ) виріс на 1000 гривень за тонну до 43000 гривень за тонну.

Реклама:

"Аналогічно нижній рівень ціни на твердий сир зріс на 2000 гривень за тонну до 55500 гривень за тонну. Якщо у випадку з першим товаром основною причиною збільшення вартості є зростання ціни на сире молоко, то в другому випадку додатковим чинником виступає стійкий високий попит на даний товар" - відзначають в "Держзовнішінформ".

Також представники компанії додали, що незважаючи на зростання ціни на СНМ його виробництво в Україні сезонно знижується.

Експерти вважають, що крім цього вагомим конкурентом вітчизняному СЦМ став імпортний товар.

"Виробникам вигідніше використовувати сировину для виробництва більш рентабельних молокопродуктів, таких як продукція з незбираного молока та сири, тоді як підприємства-споживачі СЦМ все частіше використовують для своїх потреб імпортний товар, поставки якого ростуть" - зазначають в установі.

У той же час на експорт вітчизняний СЦМ продати досить проблематично через його дорожнечу.

При цьому поки залишаються стабільними ціни на ринку СОМ. Найімовірніше зростання цін тут почнеться ближче до початку листопада.

Як повідомляють експерти, на даний момент закупівельні ціни на молоко сільськогосподарських підприємств знаходяться в діапазоні 3,9-4,5 гривень за літр. Ціни на молоко домогосподарств населення нижче і знаходяться в межах 2,3-3 гривень за літр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!