Українці залучили 6,4 мільярда за рахунок випуску єврооблігацій

Понеділок, 21 жовтня 2013, 09:51

За дев'ять місяців цього року українські емітенти розмістили єврооблігацій на суму 6,4 мільярда доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"У першій половині року ситуація на зовнішніх ринках була вкрай сприятливою як для України, так і для інших країн, що розвиваються: великий обсяг дешевих грошей привів до зростання апетиту до ризику, що стимулювало покупку їх боргів. Українські емітенти вдало скористалися цією ситуацією", - вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергій Фурса.

Як повідомляється, більшу частину - майже 4,2 млрд доларів - залучили такі великі корпоративні емітенти, як Ощадбанк, Укрексімбанк, "Укрзалізниця", "Миронівський хлібопродукт", "Мрія", Ukrlandfarming, ДТЕК, ПриватБанк. Вже в червні вартість грошей пішла вгору, і активність емітентів знизилася.

Реклама:

Останньою в липні кошти залучила аграрна компанія Ukrlandfarming - вона дорозмістить п'ятирічні євробонди на 75 млн доларів за ціною 96% від номінальної вартості. Це дозволило підвищити процентний дохід власників нових паперів до 10,88% річних. Ще 2,2 млрд доларів із загального обсягу інвестори вклали в цінні папери Мінфіну.

Ситуацію, в I півріччі ситуацію можна вважати бумом, адже в попередні роки розміщення проходили набагато рідше.

У 2012 році на зовнішній ринок запозичень виходили тільки урядові структури, які привернули 4,35 млрд доларів.

Роком раніше обсяг емісії госвипусков склав 3,44 млрд доларів, а корпоративних випусків - 2,85 млрд доларів. І хоча вартість грошей для українських компаній не така вже й низька - від 7,5% до 11% на рік, багато інвесторів воліють купувати менш ризикові папери розвинених країн, нехай навіть з набагато меншою прибутковістю.

До кінця року на ринку запозичень очікується затишшя. Після зниження суверенних і корпоративних рейтингів агентством Moody`s вартість залучення коштів для українських емітентів зросла, і багато компаній відклали розміщення.

Випустити євробонди може зважитися хіба що Мінфін: в умовах необхідності фінансування держбюджету питання ціни відступає на другий план.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: