У Азарова хочуть ввести щоденні аукціони з експорту електроенергії

Середа, 2 жовтня 2013, 17:01

Україна має намір спростити доступ до участі в торгах з продажу транскордонних потужностей для експорту електроенергії і ввести щодобові аукціони.

Про це повідомив журналістам міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Кабмін пропонує внести відповідні зміни до закону "Про електроенергетику" в частині умов доступу до міждержавних мереж для експорту електроенергії.

"Розроблений законопроект передбачає проведення, в тому числі, і щодобових аукціонів. Раніше передбачалися аукціони річні та щомісячні, а ми пропонуємо навіть щоденні" , - додав він.

Реклама:

За словами міністра, прийняття відповідних змін пов'язане з необхідністю приведення українського законодавства до норм Європейського союзу та договору про Енергетичну хартію в частині лібералізації енергоринку та вільного доступу до торгів з експорту електроенергії.

Раніше заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушля наголошував на необхідності прийняття Україною більш простих і прозорих правил з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії.

За його словами, існуючий порядок проведення аукціонів з доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж для експорту електроенергії не дозволяє всім потенційним учасникам ринку брати участь в них на рівних.

"Відповідно до діючих правил, отримати доступ до цих потужностей дуже складно. Секретаріат ЕС знаходиться в конструктивному діалозі з українськими інституціями, і ми сподіваємося, що нові правила розподілу, що передбачають відкритий, прозорий і легкий доступ до міждержавних електромереж, можуть бути прийняті найближчим час", - сказав він.

Основним експортером української електроенергії в 2011-2013 роках є енергохолдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова. У свою чергу, структури Костянтина Жеваго, в т. ч. "Білоцерківська ТЕЦ", кілька разів усувалися від експортних аукціонів через невідповідність ряду вимогам, уточненими безпосередньо перед проведенням річних аукціонів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: