"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Eni і EDF буритимуть чорноморський шельф

П'ятниця, 18 жовтня 2013, 10:09

Україна активізувала роботу з розвідки і видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря.

 Про це пише "Комерсант-Україна".

17 жовтня уряд доручив міжвідомчій комісії укласти угоду про розподіл продукції з консорціумом, в який увійшли світові лідери нафтогазової галузі - італійська Eni і французька Electricite de France, а також "Чорноморнафтогаз" і компанія "Води України".

Про те  що уряд вирішив створити умови для видобутку вуглеводнів на чорноморському шельфі, міжнародним енергетичним компаніям - італійською Eni і французькою Electricite de France (EDF) - повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабміну.

Реклама:

"Сьогодні (17 жовтня) ми розглянемо проект розпорядження, який дає старт видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря за участю Eni і EDF" , - сказав він

Після засідання уряду міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков уточнив, що Eni і EDF розроблятимуть шельф Чорного моря спільно з "Чорноморнафтогазом" (100% компанії володіє НАК "Нафтогаз України") і ТОВ "Води України" (створена НАК "Надра України").

Як уточнили в Мінекології, консорціум буде працювати в межах площ на ділянках Суботино, Абіха, Маякова і Кавказська  При цьому промислові запаси тільки Суботіна, на якому вже працює "Чорноморнафтогаз", оцінюються в 100 млн тонн умовного палива.

"Розподіл продукції буде здійснюватися виходячи з пропорції: 55% - інвесторові, 45% - державі" , - уточнило джерело в Міненерговугілля.
 
Намір України нарощувати видобуток нафти і газу на шельфі Чорного моря закріплено в "Енергостратегії України до 2030 року".

 Згідно з цим документом, щорічний видобуток газу на шельфі має зрости з нинішніх 1,5 до 12 млрд кубометрів.

Нагадаємо, в 2012 році в Україні пройшов конкурс на укладення угоди про розподіл продукції (УРП) з розробки Скіфського родовища на шельфі Чорного моря, переможцем якого став консорціум на чолі з американською ExxonMobil. Крім цього, УРП по Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря має компанія Vanco Prykerchenska.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: