Азаров запрошує на чорноморський шельф Eni і французьку EDF

Четвер, 17 жовтня 2013, 12:06

Кабмін планує створити умови для видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря енергетичними компаніями Eni і Electricite de France.

Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів, передає прес-служба.

"Сьогодні ми розглянемо проект розпорядження, яке дає старт видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря за участю провідних міжнародних енергетичних компаній: Eni (Італія), Electricite de France (Франція)", - сказав він.

"У рамках зазначеного інвестиційного проекту обсягом до 4 млрд доларів до кінця поточного десятиліття очікується збільшення щорічного видобутку нафти і газу на 2-3 млн тонн умовного палива", - додав глава українського уряду.

Реклама:

Крім того, також буде створено кілька тисяч робочих місць.

"Додаткові надходження до бюджету протягом терміну реалізації проекту складуть до 160 млрд гривень" , - підсумував Азаров.

Як відомо, зараз Eni і британська нафтогазова компанія Cadogan готуються закласти свою першу свердловину з розвідки сланцевого газу в Україні.

Нагадаємо, що Україна націлилася на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Проект оновленої Енергетичної стратегії України передбачає зростання річної внутрішнього видобутку газу до 2030 року більш ніж у два рази з видобуваються 20 млрд куб. м до 44,4 млрд куб. м і скорочення його імпорту до 5 млрд кубометрів.

Зростання видобутку газу, згідно з планами, буде відбуватися за рахунок освоєння глибоководної частини шельфу Чорного моря, оцінки запасів якого варіюють від 4 трлн до 13 трлн куб.м, а також сланцевого газу, газу щільних пластів і вугільного метану.

Нагадаємо, що за шість місяців поточного року Державне акціонерне товариство Чорноморнафтогаз видобуло на шельфі Чорного та Азовського морів 735,9 млн. куб. м газу, що на 35,6 % більше з показників січня -червня 2012 року. До кінця року компанія сподівається наростити видобуток на 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: