Росіяни купують Українську біржу

Четвер, 17 жовтня 2013, 11:09

Найбільша в Росії за обсягом торгів і за кількістю клієнтів біржа - Московська біржа - визначилася з процедурою викупу 32% акцій Української біржі, необхідних росіянам для прийняття рішення про злиття майданчики з біржею ПФТС.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, на придбання 8 тис акцій по 0,8 номіналу (або 800 гривень) будуть спрямовані кошти ТОВ Біржовий центральний контрагент, який було створено для забезпечення анонімності операцій на ПФТС.

Видання нагадує, що в середині вересня наглядова рада МБ рекомендувала приєднати УБ до ПФТС.

Реклама:

Для цього необхідно 75% голосів акціонерів кожній з бірж. Московська біржа контролює 43% капіталу УБ і 50% +1 акція ПФТС.

"Розраховуємо, що акціонери підтримають це рішення. У зворотному випадку у акціонерів є можливість продати акції УБ Московської біржі", - повідомили в прес-службі МБ.

Російський інвестор вперше визнав наявність конфлікту, який заважав розвитку українських "дочок" .

"Протягом останніх 1,5 року біржі не розвивалися. Розвитку, зокрема, заважав конфлікт міноритарних акціонерів УБ і ПФТС, які часто переслідували протилежні інтереси і цілі. При об'єднанні бірж конфлікт інтересів буде вичерпаний", - зазначили на МБ.

Зазначимо, що посередником при угоді буде дочірній Сбербанк Росії.

"Сбербанк обдзвонює акціонерів УБ, скуповує акції на умовах оплати після надходження заявки на продаж 32% акцій. Банк має доступ до реєстру акціонерів, хоча це конфіденційна інформація", - пише з посиланням на одного з акціонерів УБ.

У свою чергу, акціонери УБ не поспішають продавати свої частки за ціною нижче номіналу.

"Подивимося. Поторгуємося", - відповів генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа.

"Деякі наші клієнти купували по 5 тис за акцію. Продавати по 800 вони навряд чи будуть", - повідомили в одній з компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: