"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ірландія обіцяє прикрити податкову лавочку для ІТ-гігантів

Середа, 16 жовтня 2013, 11:35

Влада Ірландії планує виробити комплекс заходів, які не дозволять Apple виводити з-під європейського оподаткування ті 40 млрд доларів на рік, що компанія отримує від роботи в Європі.

Про це пише CyberSecurity.ru з посиланням на The Financial Times.

Нагадаємо, що раніше Брюссель уже неодноразово висловлював невдоволення Ірландією, влада якої встановила пільговий податковий режим для бізнесу, а також створила законодавство таким чином, що сама Ірландія використовується як "офшорний пункт" у грошових потоках багатьох американських компаній.

До недавнього часу офіційний Дублін просто відмовчувався, роблячи вигляд, що не чує своїх сусідів з Брюсселя, Парижа, Берліна чи Рима, проте зараз, коли європейська економіка в'язне у борговій ямі, тиск на "податковий рай" став критичним.

Реклама:

Раніше європейські податкові експерти говорили, що багато американських ІТ-компаній, зокрема Apple, Google і Microsoft створюють в Ірландії представництва компаній, які часто є номінальними, але структурно вони очолюють весь європейський бізнес відповідних компаній.

У ці номінальні підприємства передаються інтелектуальні права від американських материнських компаній, щоб зробити їх формально незалежними, а від цих квазі - незалежних ірландських дочок мільярди доларів витікають в офшори, зокрема на Британські Віргінські острови і інші регіони з нульовою податковою ставкою. Бенефіціари офшорів не розкриваються, але очевидно, що ними є американські Apple, Google і Microsoft, які таким чином відводять від європейського оподаткування десятки мільярдів доларів.

15 жовтня міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан заявив, що його країна має намір прикрити лавочку і якщо не вирівняє податкову ставку з материковою Європою, то принаймні зробить свій фіскальний апарат більш зрозумілим для Брюсселя.

"Мені б хотілося дати всім зрозуміти: Ірландія дуже хоче бути частиною рішення податкової схеми, а не проблемою для світової податкової системи", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: