Комісія Ради просить забрати у Фірташа титано-магнієвий комбінат

Вівторок, 15 жовтня 2013, 11:57

Спецкомісія Ради з питань приватизації рекомендує уряду відмінити угоду з компанією групи DF щодо Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Про це йдеться в рішенні спеціальної контрольної комісії, яке оприлюднила прес-служба депутата Павла Різаненка.

Згідно з даними комісії, у жовтні 2012 року рішенням Кабміну було доручено створити ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

 

Частка держави у ньому мала становити не менше 51% (шляхом передачі майна комбінату до статутного капіталу). Фонду держмайна доручили провести конкурс із залучення приватного інвестора для участі у товаристві.

Реклама:
 

Проте, вказує комісія, умови конкурсу одразу вирішили його результат, оскільки у них містився пункт про гарантування поставок сировини вітчизняного виробництва, де група DF має монопольне становище в Україні.

 

"Проведення конкурсу на вищезазначених умовах призвело до заздалегідь прогнозованого результату – переможцем визнано компанію групи DF - "Tолексіс Трейдінг Лімітед", - йдеться у рішенні комісії.

Депутатів стурбувало те, що після "де-факто приватизації" ЗТМК, не відбулося модернізації чи збільшення основного стратегічного його продукту – титанової губки, яку використовують у аерокосмічній галузі.

 
 

"Вбачається, що інвестор більш зацікавлений в переробці свої сировини (ільментіну) з Вільногірського ГМК та Іршанського ГЗК на потужностях ЗТМКв титановий шлак, який він буде збувати своїм афілійованим підприємствам хімічної промисловості", - припускають депутати.

Також депутати вказують на надмірну ціну електроенергії для підприємства (до 40% собівартості продукту) та те, що умови створення товариства досі не виконані.

Через усе це комісія пропонує Кабміну відмінити свої постанови, якими створювалось ТОВ "ЗТМК" і вжити заходів для повної і прозорої приватизації підприємства.

"Рішення комісії спрямоване на відміну результатів неконкурентного та непрозорого конкурсу по Запорізькому титано-магнієвому комбінату", - розповів Різаненко.

Він також наголосив, що на засідання приватизаційної комісії не прийшли майже всі представники Партії регіонів.

Як відомо, група DF має монопольно становище в українському сегменті титанового виробництва.

На сьогодні вона займається виробництво діоксиду титану (ПрАТ "Кримський ТИТАН") та видобутком і збагаченням титановмістких руд ("Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат", "Вільногірський гірничо-металургійний комбінат", "Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат", "Валки-Ільменіт").

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!