Думка експерта: Вплив негативних тенденцій в економіці як і раніше актуальний

Вівторок, 15 жовтня 2013, 09:47

У вересні в українських банках спостерігалося прискорення темпів зростання кредитування і депозитної бази.

Про це заявила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

За її словами, депозитна база зросла за рахунок вкладів у гривні (+10,2 мільярда гривень або +2,7%), тоді як збільшення обсягів валютних заощаджень було менш вражаючим, проте вони все ж продемонстрували зростання (+2,5 мільярда або +1%), при цьому аналогічна тенденція спостерігалася як у корпоративному, так і роздрібному сегменті.

"У сукупності депозити населення зросли на 6,3 мільярда гривень або +1,5% (заощадження у гривні додали 4,7 мільярда гривень, а валютні - 1,6 мільярда гривень) , а вклади юросіб збільшилися на 6,5 мільярда гривень або +3,1% (гривневі депозити додали 5,6 мільярда гривень, а валютні - 0,9 мільярда гривень)", - зазначила експерт.

Реклама:

Туюкова зазначила, що темпи зростання депозитів були більш суттєвими у порівнянні з серпнем, проте середній приплив за два місяці становив близько 8,9 мільярда гривень, що приблизно відповідає середньомісячним значенням з початку року 8,2 мільярда гривень, вказуючи на те, що деякі інвестори очікували в серпні прогнозованого зростання процентних ставок за депозитами і були натхнені ознаками стабільності на валютному і грошовому ринках.

Середня процентна ставка за строковими депозитами у гривні (як юросіб, так і фізосіб) підвищилася у вересні на 58 б.п. до 10,9%. Виходячи з статданих по депозитах фізосіб (український індекс ставок за вкладами фізичних осіб (UIRD), процентна ставка за 3 - місячними гривневими депозитами зросла на 47 б.п. з кінця серпня до 14,9% ( ставки за 12-місячними вкладами зростали більш повільними темпами (+7 б.п. до 17,4%).
 
Зростання кредитування прискорилося минулого місяця - обсяги збільшилися на 13,4 мільярда гривень (+1,6%), що є найістотнішим місячним зростанням з кінця 2008 року, проте з початку року зростання як і раніше становить 6,1%.

Кредитування знову зросло в основному за рахунок юридичних осіб (+12,9 мільярди гривень або 2%), однак позики фізосіб також збільшилися (+0,5 мільярда гривень або 0,3%).

Динаміка здебільшого відповідає традиційному пожвавленню кредитування в серпні-жовтні, що пов'язано з сезонним пожвавленням ділової активності восени (наприклад, додаткове кредитування торгових підприємств перед новорічним періодом). Також, очевидно, позначився фактор пролонгації існуючих кредитів агрокомпаніями (тому аграрії поки притримують продукцію і не продають зважаючи на низькі ціни, відповідно, не повертають кредити), плюс через дощову погоду їм потрібні були додаткові ресурси для прискореної прибирання поточного врожаю і посіву озимих культур в більш короткі терміни, каже експерт.
 
"Ми виявляємо обережний оптимізм з приводу поточної ситуації в банківській системі (стабільне зростання депозитів, збільшення кредитування), однак побоювання з приводу девальваційних очікувань (які традиційно підвищуються в жовтні-листопаді), а також впливу негативних тенденцій в економіці (триваюче падіння в промисловому виробництві, потенційні складності у торговельних відносинах з РФ) , як і раніше є актуальними", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!