В уряді 2 роки не контролюють ціни на "комуналку" – Рахункова палата

Понеділок, 14 жовтня 2013, 20:01

Державна цінова інспекція не проводить на належному рівні моніторинг рішень місцевих органів влади щодо формування цін та тарифів.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати з посиланням на аудит ефективності використання коштів держбюджету, виділених упродовж 2012-2013 років на виконання повноважень Державної інспекції України.

"Протягом періоду, що підлягав аудиту, Держцінінспекція не проводила на належному рівні моніторингу рішень щодо формування, встановлення та застосування цін (тарифів), прийнятих місцевими органами виконавчої влади, уповноваженими вирішувати питання ціноутворення", - наголошує відомство.

Як зазначається в повідомленні, завдання щодо проведення постійного моніторингу цін на споживчому ринку виконується, як правило, в містах обласного значення, Києві та Севастополі.

Реклама:

"Моніторинг цін на водопостачання та водовідведення здійснюється Держцінінспекцією у 100 населених пунктах, тоді як, за даними Державної служби статистики, центральний водопровід працює у 7509 населених пунктах. Тобто, Держцінінспекція не володіє повною інформацією щодо цінової ситуації в регіонах", - звітує Рахункова палата.

Аудитом встановлено, що ціни на деякі товари та послуги в окремих областях суттєво перевищують середньостатистичні по Україні.

За даними контрольного відомства, у І півріччі 2013 року населення в Луганській області сплачувало за 1 куб м води майже на 80% більше, ніж у середньому по Україні, в Чернівецькій області – на 56% більше.

Аналогічна ситуація, кажуть у Рахункові палаті, мала місце в Закарпатській, Київській, Кіровоградській областях, містах Києві і Севастополі, де ціни на окремі продукти харчування значно перевищували їхній середній рівень в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!