Обама відхилив пропозицію підвищити стелю держборгу

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 10:45

Черговий етап переговорів між лідерами Республіканської партії і президентом США Бараком Обамою завершився провалом.

Про це пишуть "Вести Економіка".

Як повідомляється, Обама відхилив пропозицію республіканців підвищити стелю державного боргу США до значень, які б дозволили збільшити "вікно" для переговорів на шеститижневий термін.

Таке рішення було ухвалене у зв'язку з побоюваннями Обами щодо того, що це стане приводом для затягування переговорів і не дозволить вирішити проблему в необхідний термін.

Реклама:

"Після обговорень можливих кроків для пошуку рішення ніякого конкретного рішення не було прийнято. Президент сподівається на подальший прогрес у переговорах", - йдеться в офіційній заяві Білого дому.

Дане рішення виявилося сюрпризом для експертів, оскільки раніше адміністрація Обами давала зрозуміти, що готова збільшити борг на кілька тижнів, яких повинно вистачити для проведення переговорів.

Якщо стеля боргу не буде поставлена, Білий дім буде змушений визначити пріоритети виплат. Відсотки по боргу повинні бути виплачені 31 жовтня і 15 листопада.

При цьому Китай, який є найбільшим власником американського боргу, вже звернувся до США із закликом вжити необхідних заходів, для того щоб уникнути дефолту.

Владі також доведеться вирішити, що важливіше: виплати китайським власникам боргу або виплати ветеранам та іншим соціальним групам.

Як очікується, 17 жовтня у США буде близько 30 млрд доларів, у той час як витрати в наступні дні складуть близько 60 млрд доларів.

У Мінфіні вважають, що наслідки дефолту будуть катастрофічними і триватимуть десятиліттями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: