Світовий ринок облігацій може втратити 2,3 трильйони доларів

Четвер, 10 жовтня 2013, 12:59

Згортання програми кількісного пом'якшення в США і подальше посилення грошово-кредитної політики ФРС можуть призвести до зростання напруженості і невизначеності на фінансових ринках.

Втрати світового ринку облігацій при цьому можуть скласти до 2,3 трлн доларів, говориться в доповіді МВФ, передає "Інтерфакс-Україна".

Якщо ФРС почне скорочувати свою програму купівлі активів або американські політики не зможуть домовитися про підвищення ліміту держборгу, то довгострокові процентні ставки зростуть на 1 процентний пункт (п.п.), що і призведе до втрат, пише Financial Times.

На тлі підвищених ризиків для фінансової стабільності економісти МВФ стурбовані тим, що значна частина світової фінансової системи залишається вразливою в разі згортання нетрадиційних заходів грошово-кредитної політики Федрезерву.

Реклама:

Панічний розпродаж активів може призвести до зростання ставок по облігаціях і різкого відтоку капіталу з країн, що розвиваються. В МВФ попереджають, що центробанкам слід дуже обережно керувати своїми відсотковими ставками.

Управляючі ФРС роз'єднані і не знають, як і коли потрібно згортати покупку активів в рамках QE. Нинішньому заступнику глави Федрезерву Джанет Йеллен, яку президент США в середу висунув на пост голови ЦБ, доведеться вирішити цю складну проблему, пише Financial Times.

Протокол останньої зустрічі Федерального комітету з відкритих ринків показує, що Йеллен доведеться бути жорсткою. Фактично, у вересні комітет розпався на дві частини.

Половина членів FOMC були впевнені, що економіка поки занадто слабка, щоб скорочувати програму купівлі активів. Інша половина вважала, що центробанк може втратити довіру, якщо не скоротить програму.

До припинення роботи уряду США більшість керуючих були впевнені, що вже цього року ФРС повинна почати скорочувати програму купівлі активів, щоб повністю завершити її до середини наступного року. Але ситуація з урядом та інші політичні ризики поки заважають регулятору прийняти це рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!