МВФ не вірить, що Греція виконає бюджетні зобов'язання

Четвер, 10 жовтня 2013, 11:42

Греція в наступному році не зможе виконати зобов'язання щодо збільшення первинного профіциту бюджету, взяті в рамках програми надання міжнародних кредитів: позитивне сальдо становитиме 1,1% ВВП проти цільових 1,5% ВВП.

Про це йдеться в новій доповіді Міжнародного валютного фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

Недотримання умов надання кредитів може ускладнити і без того напружені переговори Греції з "трійкою" кредиторів (Єврокомісія, Європейський Центробанк, МВФ), пише The Wall Street Journal.

"Трійка" не збирається виділяти Афінам черговий транш кредитів, якщо вимоги не будуть дотримані, тому цільові показники бюджету вийшли на перший план у переговорах сторін.

Реклама:

Міністерство фінансів Греції у відповідь на нові прогнози МВФ негайно опублікувало заяву, в якій стверджується, що країна виконує прийняті бюджетні зобов'язання та має намір покривати можливі дефіцити за рахунок подальшого скорочення держвидатків і підвищення податкової дисципліни. Разом з тим Мінфін не став давати нових обіцянок про посилення заходів економії.

При цьому WSJ зазначає, що грецький Мінфін чи не вперше "показав зуби" в подібному повідомленні.

"Грецький уряд не коментує доповіді таких міжнародних організацій, як МВФ. Воно утрималося від коментарів навіть тоді, коли ця організація визнала, що зробила невірні припущення і дала неправильні оцінки при складанні першої Програми економічної політики (перший раунд допомоги Греції в травні 2010 року) для нашої країни", - йдеться в документі.

Агентство Bloomberg звертає увагу на триваючу дефляцію в Греції, яка може підштовхнути країну до дефолту.

Споживчі ціни в Греції впали минулого місяця на 1% в річному вираженні після зниження на 2,7 % в серпні. Економісти вважають, що дефлятор ВВП у 2013-2014 роках буде гірше прогнозів МВФ і уряду.

Затяжна дефляція призведе до підвищення процентних ставок за грецьким держборгом, при цьому обсяг грецької економіки при такому сценарії до 2016 року буде менше, ніж очікує МВФ, що перешкодить країні досягти погоджених показників по відношенню держборгу до ВВП.

Тим часом економісти, опитані агентством Bloomberg, поліпшили оцінку скорочення ВВП Греції в 2013 році з 4,5% до 4%. Однак в 2014 році тепер очікується падіння на 0,5% проти 0,2% раніше, тоді як уряд Греції розраховує повернутися до зростання в наступному році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!