Американці збивають ціни на червону ікру в Росії

Вівторок, 1 жовтня 2013, 17:37

Річне зростання цін на червону ікру в Росії, яке сягнуло 70% в Камчатському краї, було зупинене через поставки із США.

Про це повідомив представник Росриболовства Олександр Савельєв, пише російський "Комерсант".

У Центральній Росії оптові ціни на ікру досягають 1,2-1,3 тисячі рублів за кілограм. Це дешевше, ніж на Камчатці, яка виробляє до 40-60% червоної ікри.

У середині вересня оптові ціни на червону ікру на Камчатці становили 1,5-1,6 тисячі рублів за кілограм. Різницю в цінах джерела видання пояснили масштабними постачаннями ікри з США.

Реклама:

За даними Федеральної митної служби, в серпні в Росію ввезли близько 1,5 тисячі тонн американської замороженої червоної ікри на суму 13 мільйонів доларів.

При цьому 89% імпортної ікри було задекларовано за ціною у 8-9 доларів за кілограм.

Савельєв стверджує, що подібна ціна характерна для торішньої ікри, в той час як на світових ринках ікра 2013 продається по 18-25 доларів за кілограм.

У Москві заморожену ікру продають по 800-900 рублів за кілограм, додав представник Росриболовства.

У виданні зазначили, що імпорт червоної ікри в центральній частині Росії може лише збільшитися.

Причиною тому стане значний обсяг переробних потужностей рибної промисловості, які залишилися без сировини. У 2012 році в європейську частину Росії було поставлено лише 1,5 тисячі тонн ікри-сирцю в порівнянні з 4 тисячами тонн двома роками раніше.

Крім того, цього року рибалки з Аляски виловили 600 тисяч тонн горбуші, яка може містити до 24 тисяч тонн ікри. Значна її частина піде на російський ринок.

Як повідомлялося, ціни на червону ікру на Камчатці зросли на 70% - до 2,1-2,5 тисячі рублів за кілограм. Зростання цін пояснювалося поганим уловом і конкуренцією між виробниками готової продукції.

Представники Росриболовства спростували зростання цін на ікру за підсумками 2013 року. За даними чиновників, ікра за підсумками 2013 подорожчає на 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!