"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада дала добро на виробництво та обіг органічної продукції

Вівторок, 3 вересня 2013, 13:58

Рада прийняла закон про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини з пропозиціями президента.

"За" проголосувало 302 депутати при необхідному мінімумі 226 голосів, передає "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, що Рада 18 вересня 2012 ухвалила закон, що встановлює вимоги до вирощування, виробництва, переробки, сертифікації, маркування, перевезення, зберігання та реалізації органічної продукції та сировини.

Документ передбачає, зокрема, впровадження системи контролю на всіх етапах виробництва органічної продукції, а також процедури інспектування та сертифікації її виробництва і переробки.

Реклама:

Відповідно до закону, сертифікація такого виробництва може здійснюватися територіальними управліннями Держсільгоспінспекції, а також приватними уповноваженими органами сертифікації.

Глава держави, застосувавши в жовтні право вето до цього закону, рекомендував усунути неузгодженість деяких його положень із законодавчими актами у сфері сертифікації та підтвердження відповідності, здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності.

Президент зазначив, що передбачене законом покладання однакових повноважень по інспектування та сертифікації на орган державної влади та приватні уповноважені органи, а також відсутність чіткого розмежування між ними контрольно-наглядових функцій суперечить Конституції і може призвести до невиправданої конкуренції між названими суб'єктами.

На думку глави держави, поєднання в одній інституції функцій сертифікації та державного нагляду суперечить національним і міжнародним принципам здійснення сертифікації і нагляду.

Янукович також вказав на недоліки в питаннях маркування.

Так , за його словами, закон допускав маркування продукції як органічної при вмісті в ній неорганічних інгредієнтів.

Глава держави також не підтримував ідею закону щодо надання виробникам органічної продукції податкових пільг, пільг з оплати за оренду землі та водокористування, а також повного відшкодування витрат на страхування аграрних ризиків і т.д.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: