"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія заманює Україну знижками на газ

Вівторок, 3 вересня 2013, 11:03

Україна може отримати знижку на газ при виборі східного вектора інтеграції – з країнами Митного союзу і Єдиного економічного простору.

Про це заявив радник президента РФ із питань розвитку інтеграції в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусії й Казахстану Сергій Глазьєв в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Так, звісно (зберігається така можливість)", - сказав він, відповідаючи на запитання.

"У нас діє відповідна угода в рамках Єдиного економічного простору, де передбачається принцип рівнодохідності при утворенні ціни на газ", - зазначив Глазьєв.

Реклама:

"Для України вартість газу буде близька до тієї, за якою його отримують білоруси, тобто йдеться про дво- чи трикратне зниження. Так, у нинішньому році Білорусія отримує газ за ціною $166 за тисячу кубометрів", - сказав він. 

За словами радника президента Росії, на тему ціни на газ для України були й залишаються "дві траєкторії переговорів".

"Одна з них пов'язана з поверненням України в ЄЕП. У цьому випадку вона отримує газ за внутрішніми цінами Митного союзу, а крім того, передбачається скасування експортного мита і на газ, і на нафту, що означає для Києва $7-8 млрд економії щорічно", - зазначив він.

"І друга переговірна траєкторія – створення газотранспортного консорціуму, який передбачає об'єднання наших газотранспортних систем. У цьому випадку Україна отримує знижку на газ, а Росія здобуває право власності в консорціумі, який орендує "трубу", і інвестує в нього мільярди доларів", - заявив Глазьєв.

При цьому він зазначив, що "Україна, увійшовши в Європейське енергетичне співтовариство, узяла на себе зобов'язання за правилами транзиту енергоносіїв, які роблять для "Газпрому" участь у консорціумі нецікавим".

"Усього поліпшення умов торгівлі для України у випадку її участі в євразійському інтеграційному процесі оцінюється в $11-12 млрд на рік. Ця цифра, крім економії на газі, складається з результатів скасування захисних заходів у взаємній торгівлі, зняття технічних бар'єрів, скасування експортних мит", - додав Глазьєв.

"Приєднання України до Митного союзу і Єдиного економічному простору дозволить їй урівноважити свій торговельний баланс і забезпечити макроекономічну стійкість", - запевнив він. 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!