"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Частка споживчих кредитів продовжує зростати - банкіри

Вівторок, 3 вересня 2013, 10:26

За останні 12 місяців кредитний портфель фізичних осіб зріс на 1 млрд гривень та станом на 1 вересня становив 190,8 млрд гривень.

Про це повідомляють у прес-службі Незалежної асоціації банків України.

Як зазначається, найактивніше кредитуються мешканці м. Київ та Київської області (кредитний портфель дорівнює 40% загального).

Кредитні портфелі Дніпропетровської, Одеської, Донецької та Харківської області сукупно формують ще 27% від кредитного портфелю фізичних осіб банківської системи. Портфелі інших регіонів складають від 1до 5% загального обсягу кредитного портфеля.

Реклама:

Банки переважно видають невеликі кредити на споживчі потреби, в зв’язку з чим їх частка в структурі портфелю поступово зростає.

Так , станом на 1 вересня 2012 року споживчі кредити складали 64,7%  від кредитного портфелю фізичних осіб, а станом на 1 вересня 2013 року - 68,9%.

За останні 12 місяців обсяг кредитного портфеля споживчих кредитів збільшився на 8,8 млрд гривень.

Крім Києва та області, що сформували основну частку приросту (+ 9,7 млрд гривень), зростання портфеля споживчого кредитування продемонстрували Луганська область (+ 229 млн гривень), АР Крим (+ 64 млн гривень), Кіровоградська область (+39 млн гривень), а також Полтавська та Запорізька області (+ 13 млн гривень та + 6 млн гривень відповідно). В інших регіонах спостерігалося зменшення обсягу портфелю споживчих кредитів.

Крім того, за останній рік на 320 млн гривень зріс портфель "інших кредитів" (що включає, в тому числі, автокредитування). При цьому приріст продемонстрували 18 з 25 регіонів України. Найбільший приріст спостерігався в Харківській та Одеській областях (+ 84 млн гривень та + 80 млн гривень відповідно).

Обсяг кредитного портфелю під заставу іпотеки продовжує скорочуватися (- 22,5 млрд. порівняно з 1 вересня 2012 року). 

Його частка в загальному портфелі  впала з 44,1%  до 32,1%.

Скорочення портфеля  кредитів, виданих на придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості становило близько 8 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!