"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці переплачують мільярд за імпортні ліки

П'ятниця, 27 вересня 2013, 10:26

Близько 1 мільярда гривень переплачують українці за імпортні медикаменти.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив член тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питання розслідування діяльності МОЗ Павло Петренко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підраховано, що близько мільярда гривень українці переплачують за цими топовими препаратами" , - заявив депутат "Батьківщини".

На думку Петренка, причина цього в тому, що виробник і імпортер у ціну медикаменту включають корупційну складову.

Реклама:

"Причина завищених ціни - це те, що простий українець платить за корупцію, в тому числі, завезення цих ліків в Україну. Що відбувається - насправді, Держлікслужба займається перевіркою контролю якості в рамках міжнародних конвенцій, але МОЗ на сьогодні робить також паралельну реєстрацію цих медпрепаратів, яка і містить основну корупційну складову" , - заявив він.

На думку Петренка, для реєстрації в Україні медпрепарату потрібно більше року.

"Тому для того, щоб зареєструвати в Україні якийсь препарат, потрібно більше року, щоб пройти всі, так звані, необхідні перевірки з боку МОЗ. За неофіційною інформацією - це дуже не маленькі гроші", - підкреслює нардеп.

У свою чергу голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов заявив, що іноземні фармацевтичні компанії перекладають вартість телевізійної реклами на кінцевого покупця.

"Обсяг фармацевтичного ринку нашої країни становить 31 мільярд гривень. Іноземні фармацевтичні компанії тільки на центральних телевізійних каналах витратили за минулий рік 3 мільярди гривень - це фактично 10% вартості наш пацієнт переплачує тільки за рахунок того, що він платить за рекламу, яка розміщується на телебаченні", - сказав він в ефірі "5 каналу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: