"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's: асоціація з ЄС послабить українські банки

Четвер, 26 вересня 2013, 15:36

Угода про асоціацію з Євросоюзом нашкодить відносинам України з її найбільшим торговим партнером Росією, що може призвести до ослаблення капіталізації банків.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на міжнародне рейтингове агентство Moody's.

Агентство нагадує, що днями погіршило суверенний рейтинг України з "B3 " до рівня "Caa1" з можливістю подальшого зниження і рейтинги 13 банків.

Серед причин зниження були вказані потенційне погіршення відносин з Росією, стан зовнішньої ліквідності і валютних резервів країни, а також високий рівень невизначеності щодо програми фінансування Міжнародного валютного фонду.

Реклама:

Найбільш серйозні ризики для українських банків Moody's бачить у погіршенні операційного середовища в країні та залежність від облігацій держави пов'язаних з нею емітентів.

"Ми очікуємо, що проблемні кредити становитимуть 35% від всіх кредитів на кінець 2013 року, негативно впливаючи на сумарний показник достатності основного капіталу банківської системи, який, ймовірно, скоротиться приблизно до 14% з 18% на кінець 2012 року", - відзначає Moody's.

Як наголошується, українські державні банки схильні до найбільшого ризику через значні інвестиції у державні облігації і кредити держкомпаніям. Зокрема, для Ощадбанку така залежність досягає 170% капіталу першого рівня, Укрексімбанку - 100%.

Погіршення державних фінансів і зниження зовнішньої ліквідності, ймовірно, збільшить ринкові очікування девальвації національної валюти і послабить довіру вкладників, призводячи до негативного тиску на ліквідність банків, вважає Moody's.

Уряд має дуже обмежені можливості для надання капіталу і підтримки ліквідності банків у разі потреби. Однак деяка фінансова підтримка може бути від Національного банку, який забезпечував фондування 8% зобов'язань банків в середині 2013 року, зазначає агентство.

Воно також вказує, що іноземні материнські банки можуть відчувати негативний тиск на достатність їх основного капіталу через необхідність рекапіталізації своїх українських "дочок". Moody's нагадує, що іноземні банківські групи контролюють чверть української банківської системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: